Sexul fără obligații – care sunt avantajele și dezavantajele relațiilor ocazionale

Sexul fara obligatii
Timp de citit: 8 minute

Accesul la informație a devenit o unealtă destul de puternică pentru oameni care au început să aibă curajul să încerce din ce în ce mai multe experiențe noi. Multe dintre acestea au legătură cu emanciparea sexuală, care a permis atât bărbaților, cât și femeilor să își îndeplinească fanteziile și să facă sex în afara căsătoriei. În această sferă intra și relațiile fără obligații, care acum sunt cunoscute și drept one night stand-uri.

Ce este sexul fără obligații? Exact cum spune și o parte din denumirea sa, înseamnă că două persoane pot avea relații intime fără ca acestea să se extindă și în viețile lor sociale. Acesta a devenit un fel de normalitate în ziua de azi în rândul tinerilor care își doresc să experimenteze, însă nici oamenii maturi nu sunt străini acestor practici care au atât avantaje, cât și dezavantaje.

Dacă te tentează sexul fără obligații și vrei să știi în ce măsură ți se potrivește acest stil de viață, deoarece poate fi denumit așa, află de mai jos care sunt beneficiile sale, dar și potențialele sale pericole.

1. Sex fără obligații – ce reprezintă?

Attractive shirtless male and sexy female in a black underwear relaxing on a bed in modern apartments.

Când spui sex fără obligații cea mai simplă definiție a sa este că reprezintă relații sexuale ocazionale sau one night stand-uri. Cum lucrurile nu sunt atât de simple întotdeauna însă, în prezent acesta a devenit un stil de viață din care fiecare înțelege ce vrea. El poate însemna un lucru pentru femei și altul pentru bărbați, deoarece una dintre principalele sale atribute este versatilitatea. Ce presupune acest lucru? Iată câteva idei pe această temă:

  • la bază, sexul fără obligații este o singură întâlnire amoroasă între două persoane care nu se mai vad și a doua oară;
  • în prezent însă, el înseamnă și să ai relații sexuale ocazionale cu mai multe persoane cu care să te vezi atunci când ai timp sau pur și simplu vrei să faci sex;
  • poate însemna și să ai o relație cu o singură persoană cu care te vezi doar pentru a face sex, fără a avea și alte obligații față de el sau ea.

De ce și cum a apărut sexul fără obligații? Un răspuns simplu este că programul încărcat al tinerilor a dus la dificultăți în crearea unor relații stabile cea ce a dus la satisfacția nevoilor sexuale cât mai rapid și fără alte complicații. Însă nu doar tineretul apelează la această soluție atunci când dorește să se simtă bine, ci și cei trecuți de 35 de ani, ceea ce a dus la transformarea sa într-un stil de viață.

2. Sexul fără obligații și cui se potrivește

Doi parteneri in pat

După ce ai văzut ce este sexul fără obligații, se poate să te întrebi cui se potrivește el. Nu există un tipar al omului căruia să i se aplice această ,,rețetă’’, mai ales că atât persoanele timide, cât și cele îndrăznețe pot folosi acest stil de viață pentru a se simți bine. Unul dintre cele mai mituri legate de acest tip de relații este că doar tinerii apelează la ea deoarece sunt imaturi din punct de vedere emoțional. Ceea ce nu este în totalitate adevărat.

Sexul fără obligații ți se poate potrivi și atunci când:

  • vrei doar să experimentezi;
  • nu ai timp sau energie pentru o relație convențională;
  • ai încheiat o relație monogamă în care singurul partener a fost cel cu care ți-ai început viața sexuală, ceea ce face din sexul fără obligații o eliberare ;
  • ești singur sau singură și simți nevoia să te ,,descarci’’.

Probabil că cel mai important aspect de care ar trebui să ții cont atunci când vine vorba despre a face sex fără obligații este să ai curaj față de tine însuți sau însăți să recunoști că este ceea ce vrei și să îi spui și persoanei cu care întreții o relație intimă că asta îți dorești, mai ales că trebuie să vă puneți de acord asupra câtorva reguli.

Sexul fără obligații are atât avantaje, cât și dezavantaje, el venind și cu câteva riscuri la pachet. De aceea, trebuie să stabilești regulile exacte ale jocului.

3. Reguli pentru sexul fără obligații

Doi parteneri in pat

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de a face sex fără obligații este stabilirea unor reguli cu cel, cea sau cei cu care intri într-o astfel de relație. De ce contează atât de mult? Deoarece nu vrei să fii rănit sau rănită și nici nu vrei să rănești la rândul tău.

Una dintre regulile de bază ale sexului fără obligații este onestitatea, astfel că fiecare dintre voi știe cum și de ce a intrat într-o astfel de relație. Mai departe:

  • puteți stabili cât de des vă vedeți;
  • puteți decide și dacă apropiații vor afla despre voi sau sunteți singurii care știu despre această relație;
  • puteți stabili dacă ieșiți împreună sau totul se rezumă la sexul fără obligații la tine sau la celălalt acasă sau în altă parte.

Pentru tine, poți hotărî dacă sexul fără obligații va avea loc cu o singură persoană sau mai multe. În ultimul caz, trebuie să îți asumi și anumite riscuri legate de bolile cu transmitere sexuală și să fii conștient sau conștientă că prezervativele nu sunt opționale în acest caz, ci obligatorii.

Ce alte reguli mai trebuie să respecți când vine vorba despre sexul fără obligații? Pe lângă cele legate de igiena sexuală, trebuie să te preocupe și cea emoțională, astfel că într-o asemenea relație gelozia și controlul nu își au locul sau nu se pot manifesta chiar dacă le simți.

Sexul fără obligații are atât avantaje sau beneficii, cât și dezavantaje și de aceea este recomandat să ții cont de ambele pentru a ști dacă acest stil de viață ți se potrivește și în ce măsură. De ce? Deoarece astfel de relații pot avea o încărcătură emoțională destul de mare, dar mai ales pentru că sentimentele nu pot fi controlate.

4. Sex fără obligații – avantaje și dezavantaje

Atunci când te gândești la viața ta intimă probabil că te întrebi de ce să faci sex fără obligații și dacă acest tip de activitate îți poate aduce vreun beneficiu. Acest lucru depinde de mai mulți factori, însă cel mai important este cum crezi tu că ar trebui să fie o relație între doi oameni. De asemenea, pierderea virginității sau mai bine zis dacă acest moment a fost unul căruia i-ai acordat sau nu importanță îți va contura viitoarele obiceiuri sexuale.

Sexul fără obligații poate fi încadrat în mai multe tipologii, printre care cel al poliamoriei și relațiilor deschise, fiind adesea practicat de persoane dezinhibate și dornice să exploreze oportunități noi de fiecare dată. Privit din acest punct de vedere, pare să aducă avantaje, însă dacă ești un bărbat sau o femeie timidă, atunci s-ar putea să vezi doar latura sa întunecată.

Una dintre metodele de abordare potrivite poate fi echidistanța, adică să nu îi judeci pe cei care preferă acest stil de viață și să nu te forțezi pe tine însuți sau însăți să alegi dacă sexul fără obligații ți se potrivește sau nu. Mai mult, de ce nu l-ai încerca să vezi cum te simți și abia apoi să-ți faci o părere. Iar ca să nu fii complet nepregătit îți poți face chiar o listă cu motivele pentru care ai avea sau nu un one night stand.

4.1. Beneficiile sexului fără obligații

Doi parteneri se imbratiseaza

Există mai multe motive pentru care să faci sex fără obligații în care te-ai putea regăsi, însă cel mai important este să te simți bine cu această decizie. Acesta poate fi o fază prin care te descoperi, prin care afli ce îți place din punct de vedere sexual și încerci mai multe activități în procesul de maturizare.

Printre avantajele sexului fără obligații s-ar putea regăsi:

  • faptul că ai libertate și control asupra vieții tale sexuale, fără să fii nevoit sau nevoită să dai socoteală nimănui;
  • dacă ești o persoană ocupată, o viață sexuală împlinită poate însemna exact acest lucru: să îți satisfaci această nevoie fără alte complicații;
  • dacă nu îți place monogamia, atunci sexul fără obligații poate fi o variantă mai bună pentru tine decât să îți înșeli partenerul;
  • dacă simți că viața ta sexuală este una monotonă, sexul ocazional îți poate da ocazia să o condimentezi cu ajutorul afrodisiacelor, a stimulentelor sexuale, precum lubrifianți și geluri speciale, sau a jucăriilor sexuale pe care nu le-ai folosi dacă ai fi într-un cuplu stabil.

În ziua de azi, ai libertate deplină să faci tot ce îți dorești, atât timp cât îi respecți pe cei din jur, așadar, dacă și persoana cu care te vezi este de acord, acest lucru vă poate fi benefic amândurora. Mai mult este mult mai ușor să găsești parteneri pentru sex ocazional decât unii pentru relații stabile.

Nu în ultimul rând, acest tip de sex poate fi văzut ca o distracție, ca o activitate de recreere la finalul căreia nu vei avea nicio remușcare, ci doar o amintire frumoasă.

Un alt avantaj pe care poate nu multe persoane îl vad în sexul fără obligații este ca din el se pot naște și relații de lungă durată.

În ziua de azi, multe femei și bărbați sunt atât de concentrați pe carieră, pe a câștiga mai mult și pe alte plăceri ale vieții, încât sexul ajunge pe un loc secund ca importantă, iar din acest punct de vedere, relațiile ocazionale aduc un avantaj destul de bun: devine foarte ușor să obții satisfacția dorită fără a depune prea mult efort.

Cu toate aceste avantaje ale sexului fără obligații, este bine să ții cont și de anumite aspecte precum de faptul că trebuie să fii foarte atent sau atentă la sănătatea sexuală și să folosești produse esențiale, precum prezervativul pentru a te proteja.

Dacă te consideri o persoană open mind, vei vedea în sexul fără obligații destul de multe avantaje, însă acest lucru nu înseamnă că nu are și anumite dezavantaje.

4.2. Ce presupune sexul fără obligații și ce dezavantaje are

Doi parteneri se imbratiseaza

De cele mai multe ori, sexul fără obligații este văzut ca o cale de ieșire sau de scăpare din relație, mai ales atunci când se instalează monotonia în cuplu, ceea ce poate duce la înșelat, acesta fiind un dezavantaj major al său.

Poate fi considerat sexul fără obligații o modalitate simplă de a scăpa de o relație care presupune efort, înțelegere, dar mai ales o investiție sub formă de timp și sentimente? Da. Este acesta un dezavantaj al său? Cu siguranță că este.

Partidele de sex fără obligații mai au și alte dezavantaje, printre care:

  • faptul că te poți desensibiliza atunci când vine vorba de relații, ceea ce poate duce chiar la probleme mai serioase, precum lipsa încrederii în oameni și că mai poți avea relații serioase;
  • faptul că nu știi niciodată cu cine ai de-a face;
  • faptul că totul se întâmplă pe repede înainte și nu vei mai avea timp să creezi o conexiune reală cu persoana cu care faci sex;
  • oboseala, pentru că fără îndoială, la un moment dat vei obosi să mai cauți persoane noi cu care să te simți bine.

Pe lângă acestea, sexul fără obligații nu trebuie să se întâmple mereu cu persoane noi, existând și ideea de prieteni cu beneficii, unde unul dintre voi este monogam, iar celălalt nu. Acest lucru este un alt dezavantaj major al acestui tip de relație în care unul dintre parteneri ajunge să aibă sentimente pentru celălalt, ceea ce poate duce la respingere.

Regulile pentru sexul fără obligații pot fi destul de dure uneori, ceea ce poate însemna un dezavantaj pentru persoanele sensibile ale căror sentimente sunt ușor rănite, dar mai mult de-atât, acest stil de viață dezordonat poate duce și la alte dezechilibre. Unul dintre cele mai importante este că poți ajunge să te obișnuiești așa, ceea ce pe viitor poate duce la greutăți în a forma legături adevărate cu parteneri pe care îi placi.

În concluzie, ce înseamnă și ce presupune sexul fără obligații? Acesta poate fi o etapă distractivă din viața ta, mai ales că în ziua de azi nu mai există atât de multe prejudecăți. El poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje, însă dacă tu consideri că merită să încerci, atunci cu siguranță că ar trebui să o faci pentru a descoperi ce îți place și ce nu.

 

Sursa foto: Freepik.com

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *