Orientare sexuală – ce trebuie să știi despre acest subiect sensibil și controversat

Orientare sexuala
Timp de citit: 8 minute

Sexul și sexualitatea sunt două dintre cele mai vechi concepte, care dacă la început erau destul de simple și percepute ca naturale, în prezent au devenit din ce în ce mai controversate în special în cazul celui de-al doilea termen care mai este cunoscut și drept orientare sexuală. De ce s-a întâmplat acest lucru? Deoarece acum există mai multe tipuri ale sale, ceea ce creează confuzie printre oameni de toate vârstele.

Printre cele mai răspândite întrebări legate de orientarea sexuală sunt ce este aceasta, de câte tipuri este și cum își poate cineva da seama care sunt preferințele sale. Articolul de mai jos își propune să le răspundă pornind de la o scurtă istorie a sexualității și terminând cu felul în care a evoluat ea până în prezent.

1. Orientare sexuală – ce este și când a apărut acest termen

Orientare sexuala

Orientarea sexuală are ca definiție atracția pe care o persoană o simte față de un anumit gen. Acestea din urmă sunt cel masculin și cel feminin, așadar, atunci când te întrebi ,,ce orientare sexuală am’’, este destul de simplu să îți dai seama dacă te simți atras de cineva cu același sex ca al tău sau de cel opus. Când a apărut acest concept? Din cele mai vechi timpuri, astfel că se poate spune că este o ,,moștenire’’ pe care omul modern a primit-o de la strămoșii săi, însă există foarte multe diferențe între atunci și acum, deoarece în acele vremuri nu existau prejudecățile.

La început, sexualitatea era percepută ca satisfacția unei nevoi de bază, astfel că primii oameni erau heterosexuali din punct de vedere al orientării, principalul motiv pentru care făceau sex fiind procrearea. Odată cu evoluția societății, a început să apară ideea de plăcere în timpul actului sexual, astfel că atât bărbații, cât și femeile au început să își manifeste atracția și față de sexe asemănătoare, ceea ce a dus la diversificarea acesteia în:

  • homosexualitate, care însemna atracția sexuală a unui bărbat față de alt bărbat;
  • lesbianism, care însemna atracția sexuală a unei femei față de alte femei.

Tot în acele vremuri, societatea era mult mai deschisă ideii de poligamie și poliamorie, însă tot atunci, sexul avea ca scop perpetuarea generațiilor și mai ales asigurarea supraviețuiri triburilor, deoarece războaiele și bolile erau cele mai mari pericole pentru om. În prezent, lucrurile s-au schimbat radical pentru că au apărut concepte ca familia, căsătoria, monogamia, dar mai ales ca o manifestare mult mai profundă a rușinii pe care a ajuns să o simtă fiecare individ în parte față de interesele sale amoroase.

În prezent, orientările sexuale au rămas aceleași la baza, din ele rezultând un alt concept și anume cel de identitate sexuală.

2. Orientarea sexuală în prezent

Orientare sexuala

Odată cu evoluția societății și a dezvoltării mai multor tipuri de științe, oamenii au început să își pună întrebări legate de ce este și ce influențează orientarea sexuală, acesta fiind unul dintre motivele multor confuzii în prezent. De ce? Deoarece multe din aceste cercetări și căutări s-au dovedit intruzive în viața personală și intimă a oamenilor, ceea ce a dus la apariția prejudecăților care nu existau în trecut. Astfel, sexualitatea s-a transformat din ceva firesc în ceva nefiresc în unele cazuri.

Ce s-a mai schimbat din trecut și până acum? Înmulțirea populației lumii a dus și la apariția mai multor boli, astfel că dacă atunci o viață intimă diversă nu presupunea atât de multe pericole, acum oamenii trebuie să fie mai atenți la sănătatea sexuală și să își ia măsuri de protecție, cum este folosirea prezervativelor la întreținerea unor relații amoroase.

Dacă te întrebi cum îți poți da seama ce orientare sexuală ai, trebuie să știi că aceasta se manifestă încă din copilărie, astfel că instinctiv vei ști dacă te simți atras sau atrasă de femei, respectiv bărbați sau dacă ai alte preferințe. Dacă heterosexualitatea este ceva normal, homosexualitatea încă este considerată în unele țări ceva rușinos și anormal.

Din orientare, s-a născut un alt concept și anume cel de identitate sexuală, care este adesea confundat cu primul. Identitatea se referă însă la sexul cu care o persoană se identifică. Acest lucru înseamnă că o persoană se poate naște cu anumit gen, masculin sau feminin, dar simte că aparține celuilalt. Acesta este cazul transsexualilor care se nasc fie bărbați, fie femei și fac tranziția de la genul cu care s-au născut la cel dorit. În prezent, mai există și genul non-binar, astfel că un individ nu se simte nici bărbat, nici femeie, ci o combinație a celor două.

Diversificarea acestor concepte este și motivul pentru care orientările sexuale și tipurile acestora au devenit destul de controversate, făcându-i pe mulți să se ascundă.

Persoanele care știu că sunt ,,altfel’’ se întreabă dacă orientarea sexuală se citește în ochi, deoarece restul oamenilor nu înțeleg că sexualitatea și identitatea nu sunt o alegere, ci pur și simplu un fel de a fi. Această lipsă de empatie din partea societății are un impact destul de puternic asupra vieții celor care nu sunt heterosexuali sau care nu se consideră bărbați sau femei.

2.1. Orientarea sexuală se citește în ochi? – întrebarea care reflecta teama celor cu alte preferințe sexuale

Orientare sexuala

Se citește orientarea sexuală în ochi? Răspunsul este că nu, așadar, dacă te simți ,,altfel’’, atât timp cât nu dorești să te exprimi sau să arăți care este sexualitatea ta, restul lumii nu își poate da seama de acest lucru. Dar cum a apărut această întrebare și de ce se simt persoanele gay așa? Deoarece societatea din ziua de azi este mult mai intruzivă și plină de prejudecăți față de cei care nu se încadrează în anumite norme.

Ceea ce oamenii trebuie să înțeleagă este că o persoană cu alte preferințe sexuale sau care deși s-a născut femeie sau bărbat se simte opusul genului atribuit la naștere nu alege să fie așa, ci simte acest lucru instinctiv. Mai mult, s-a dovedit că aceste comportamente se manifestă încă din copilărie, de aici și întrebarea dacă orientarea sexuală se citește în ochi.

De ce se tem cei de alte orientări și cu alte identități sexuale cel mai mult? Printre cei mai comuni factori sunt:

  • judecata oamenilor și lipsa de empatie și înțelegere a acestora că unei persoane diferite nu îi este ușor să se afle în această poziție;
  • prejudecățile că homosexualitatea este o boală care se ia și nu un comportament dobândit de la naștere;
  • ideea că există leacuri pentru această boală pe care cei care suferă de ea nu vor să le accepte și aleg să aibă o altă orientare sexuală;
  • sentimente de vinovăție pentru că o astfel de persoană nu se încadrează în norme;
  • religia care condamnă persoanele cu alte orientări sexuale.

Ce trebuie înțeles este că toate orientările sexuale, indiferent că sunt de ordin heterosexual sau homosexual pot ,,veni la pachet’’ cu diferite anomalii, una dintre cele mai cunoscute în cazul persoanelor normale din punct de vedere social este înșelatul partenerului/partenerei sau faptul că oamenii din ziua de azi preferă relațiile deschise care duc la lipsa atașamentului emoțional

De cele mai multe ori, atunci când vine vorba despre identitate sau orientare, sau chiar despre ambele, oamenii le privesc doar din punct de vedere sexual, izolând partea emoțională, care este cea mai importantă. De aceea toleranța și înțelegerea de care persoanele dau dovadă în cazul celor care se încadrează în norme ar trebui arătată și celor diferiți.

Din punct de vedere afectiv, orientarea sexuală contează foarte mult încă din perioada copilăriei, mai ales în ziua de azi, când accesul la informații este imediat, dar mai ales pentru că acestea sunt adesea multe și contradictorii.

Ce influențează orientările sexuale diferite față de ceea ce societatea consideră normal? Iată doar câteva aspecte:

  • în copilărie, pe cei cu altă sexualitate îi poate face să se simtă timizi, să se izoleze și chiar să dobândească anumite afecțiuni emoționale și psihologice;
  • chiar și copiii heterosexuali pot dobândi anumite comportamente anti-sociale față de semenii lor, devenind intransigenți ca adulți;
  • în rândul adulților, cei cu alte orientări sexuale se vor simți adesea marginalizați și rușinați;
  • în rândul adulților heterosexuali, sunt cei care nu acceptă persoanele cu alte orientări sexuale, cei care îi tolerează fiindu-le indiferenți și cei care empatizează cu aceștia.

Care este situația în România? Deși respingerea față de minoritățile sexuale este încă mare, încet-încet se fac progrese, oamenii începând să devină mai deschiși ideii de diferențe în ceea ce privește sexualitatea.

În prezent, există mai multe tipuri de orientări sexuale, însă ceea ce este mai important de reținut este că indiferent de preferințele fiecăruia, acesta este un subiect personal.

2.2. Tipuri de orientări sexuale

Orientare sexuala

După cum apare menționat de la începutul articolului, orientarea sexuală are ca definiție atracția unei persoane față de alta de același sau alt gen. Cele două tipuri de sexualități sunt:

  • heterosexualitatea, care înseamnă o relație între două persoane de sex opus, considerată normală din punct de vedere social;
  • homosexualitatea, care înseamnă o relație între două persoane de același sex și care este considerată anormală din punct de vedere social.

Cea din urmă a căpătat însă și alte ramificații, printre care sunt lesbianismul care definește exact relațiile între două femei și bisexualitatea care presupune că o persoană este atrasă atât de femei, cât și de bărbați indiferent de sexul său. De asemenea, există și asexualii care nu simt atracție fata de niciunul dintre cele două genuri.

Principalul motiv pentru care s-au creat controversele legate de toate tipurile de orientări sexuale este tocmai al doilea cuvânt, care ține de viața intimă a celor care au alte preferințe. Astfel, pentru multe persoane este de neconceput ca doi bărbați sau două femei să facă dragoste, însă acestea vor folosi la fel ca orice cuplu heterosexual aceleași tipuri de produse esențiale, precum lubrifianți, stimulente sexuale și chiar afrodisiace, fiind absolut normale din acest punct de vedere. Într-adevăr, ei sau ele mai pot folosi și diverse jucării pentru adulți, însă acestea sunt utilizate și de cei care își doresc o viață sexuală mai condimentată sau care vor să evite monotonia.

Ce mai trebuie să știi despre sexul între două persoane cu aceeași orientare? De obicei, sunt mai fideli și mai atenți față de partener și acordă o atenție sporită igienei sexuale, mai ales că riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală este mai mare în cazul lor. Din punct de vedere romantic, aceștia sunt mai sensibili și înșală mai greu, astfel că indiferent ce ar crede alții, oamenii cu identitate de gen diferită sau cu alte tipuri de interese amoroase pot crea legături la fel de profunde ca în cazul cuplurilor obișnuite. Mai mult, în multe țări europene și nu numai, aceștia au voie să încheie fie parteneriate civile, fie căsătorii și să obțină diverse drepturi.

Făcând o paralelă între trecut și prezent, trebuie să știi că în antichitate, poliamoria se practica în cele mai înalte cercuri, astfel că oamenii acceptau mai ușor și erau mai toleranți față de cei cu alte orientări sexuale. Ultima parte a acestui ciclu începe să se reia, astfel că oamenii par să înțeleagă că alegerile altora nu îi afectează. Deși timid, se fac pași spre normalizarea relațiilor între persoane de același sex sau care se simt altfel decât genul care le-a fost atribuit automat la naștere.

Să ai o atitudine deschisă față de o persoană cu o altă orientare sexuală înseamnă să fii open minded, deschis și receptiv la schimbările care au loc la nivel social, dar mai ales să înțelegi că felul în care iubește un om nu te afectează în niciun fel.

 

În concluzie, ce este orientarea sexuală și se citește aceasta în ochii celor care sunt diferiți? În mod eronat, se crede că este o alegere a unei persoane de a se simți atras față de cineva de același sex, adevărul fiind că unii oameni se nasc așa, dovada fiind că relațiile intime între indivizi de același gen au avut loc încă din cele mai vechi timpuri. În prezent, cei care au alte orientări sau identități sexuale sunt considerați anormali în unele țări, însă încet-încet societatea începe să își schimbe poziția și să înțeleagă că orice preferință este ceva personal, intim. De asemenea, așa cum heterosexualii au dreptul să se iubească cu cine vor, același principiu se aplica și în cazul celor care au alte orientări.

 

Sursa foto: Freepik.com

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *