Sexualitatea – ce trebuie să știi despre ea și cum o poți folosi în avantajul tău?

Timp de citit: 8 minute

Sexualitatea este un domeniu extrem de complex, ce poate fi interpretat la nesfârșit. Pentru unele persoane, aceasta înseamnă orientarea sexuală pe care o au, iar pentru alții reprezintă relațiile intime dintre două sau mai multe persoane. Sexul este un aspect extrem de important în viața fiecărui individ, chiar dacă pentru multe persoane poate reprezenta un subiect tabu. În esență, este o necesitate și, totodată, o plăcere umană. De aceea, pentru a ști cât mai multe lucruri despre tine, trebuie să cunoști cât mai multe detalii despre cum îți influențează sexualitatea viața de zi cu zi și pe cea intimă.

1. Sexualitatea – ce este?

Sexualitatea cuprinde aproape fiecare aspect al ființei umane, de la atitudini și valori, la sentimente și experiențe. Este influențată de familie, cultură, religie, spiritualitate, legi, profesii, instituții, știință și politică etc.

Sexualitatea include: 

 

  • senzualitate, intimitate, identitate sexuală, sănătate și reproducere sexuală;
  • un nivel de conștientizare, acceptare și plăcere a corpului propriu și al altora;
  • abilitatea de a exprima dorințele sexuale și de a avea nevoie de apropiere cu o altă persoană;
  • sexul biologic – părțile anatomice, hormonii și cromozomii pe care îi are o persoană la naștere;
  • identitatea sexuală;
  • atitudinile și comportamentele față de sănătatea și consecințele activității sexuale;
  • folosirea puterii și a influenței pentru a manipula sau controla pe cei din jur cu sexualitatea proprie.

 

Sexualitatea umană reprezintă, din punct de vedere biologic, actul sexual în sine și contactul sexual de toate tipurile. De asemenea, ea înseamnă foarte multă autocunoaștere. Cu ajutorul acesteia, îți descoperi corpul și transformările prin care acesta trece în timpul vieții, dar și în timpul unui act sexual. Înțelegi care sunt zonele intime unde îți place să simți atingeri, punctele erogene, precum: sânii, gâtul, penisul, spatele, buzele etc. Este complet normal ca acestea să fie diferite de la persoană la persoană, iar în momentul în care ai un prim contact sexual cu cineva, trebuie ca fiecare să se adapteze plăcerilor celuilalt. 

 

Prin relații și sexualitate afli ce vrei să primești, să oferi, ce anume îți place la cineva, dar mai ales și ce nu îți place. Toate acestea țin de personalitatea fiecăruia și de preferințele sexuale și emoționale. Orice persoană este atrasă de caracteristici precum culoarea ochilor, a părului, înălțimea sau modul de gândire, stilul vestimentar al cuiva etc. De aceea, este foarte important ca oamenii să înțeleagă că există mai multe tipuri de sexualitate.

 

Tot la acest capitol se poate spune că sexualitatea este modul prin care o persoană descoperă cum se simte un alt corp străin, dacă se potrivește sau nu cu al ei, ce înseamnă să te îndrăgostești, să iubești, să săruți etc. Acest lucru nu se referă doar la actul sexual în sine, ci și la jocul seducției, al preludiului, flirtatul și multe altele. Emoțiile care vin la pachet cu toate aspectele de mai sus, cum ar fi entuziasmul, fluturii în stomac, teama, gelozia sunt, de cele mai multe ori, generate de sexualitatea unei persoane. 

 

Istoria sexualității este extrem de veche și tocmai acest aspect ar trebui să fie primul care să nu îți îngrădească dorințele și fanteziile. Ele sunt cuvinte cheie într-o relație de succes și au la bază comunicarea dintre parteneri. Prin comunicare, îi poți spune celuilalt ce îți place și ce nu, ce vrei să încerci și ce nu consideri că ești gata să faci în timpul unui contact intim. Este complet normal și chiar indicat să îi spui partenerului tău că vrei să folosiți o jucărie sexuală sau că îți dorești ca ea să poarte o lenjerie sexy. De asemenea, indicațiile din dormitor sunt necesare, pentru că nimeni nu poate să îți citească gândurile. Tu știi cel mai bine ce atingeri vrei sa simți, iar cel de lângă tine trebuie sa înțeleagă acest lucru, dar totul se rezumă la consens. Dacă amândoi sunteți de acord, de exemplu, să încercați jucării anale, nu vă rămâne decât să vă bucurați împreună de noua experiență. 

 

Pentru persoanele care au ajuns la vârsta a treia, dar nu numai, sexualitatea trebuie înțeleasă ca o schimbare. Odată cu maturizarea corpului, vine și maturizarea minții, iar

procesul de schimbare al unei persoane se întâmplă concomitent cu cel al sexualității. Acest lucru înseamnă că este complet normal ca, la un moment dat, să îți placă anumite atingeri, iar mai târziu în viață să preferi altele sau ceva ce părea cândva sexy, acum să reprezinte un lucru banal. 

 

În societatea actuală se găsesc o mulțime de informații despre ceea ce pot crede una sau mai multe persoane despre sexualitate, însă de multe ori, acestea nu sunt în concordanță cu modul în care tu sau partenerul tău simțiți. Valorile și normele acceptate de societate nu sunt întotdeauna cele adevărate, pe care se bazează oamenii în intimitatea lor. De exemplu, revistele de modă plusează pe „cum ar trebui să arate sau să se îmbrace o femeie ca să fie atrăgătoare”, iar acest lucru nu ar trebui să fie un etalon de frumusețe. Sexualitatea feminină trebuie să țină cont de personalitatea fiecăreia. De asemenea, foarte multe persoane consideră că sexualitatea ține și de zodie, iar în cazul multor cupluri, compatibilitatea în acest sens este importantă.

2. Sexualitatea feminină și masculină – cum îți poți îmbunătăți viața intimă

Sexualitatea este un aspect de bază al oricărei relații dintre două persoane. Aceasta poate influența într-un mod atât pozitiv, cât și negativ viața în cuplu. De aceea, este mai mult decât necesar să ai o comunicare bună cu partenerul tău. Indiferent că sunteți la început sau că aveți o relație de lungă durată, trebuie să vorbiți constant despre lucrurile care vă place să le faceți în dormitor și de ceea ce vă este mai puțin confortabil să practicați. De asemenea, există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți viața sexuală:

 

  • stați confortabil și urmăriți un film erotic – acest lucru este o soluție la care apelează foarte multe cupluri. Nu este o rușine ca apetitul pentru sex să ți-l trezească un astfel de film, pentru că poți învăța chiar și multe lucruri noi, precum poziții sau idei ingenioase. 

 

  • discutați despre ce vă place și ce nu. Stabiliți împreună o noapte pe care să o petreceți în intimitate și nu ezitați să încercați cât mai multe lucruri noi, pe care nu ați fi îndrăznit să le propuneți în mod normal.

 

  • mențineți afecțiunea fizică – chiar dacă ești obosit, tensionat sau supărat în legătură cu o problemă, angajarea în sărutări și îmbrățișări este esențială pentru menținerea unei legături fizice și emoționale.

 

  • Exersează atingerea – terapeuții sexuali folosesc tehnici senzoriale pentru a-i ajuta pe parteneri să restabilească intimitatea în cuplu. Îi poți cere partenerului să te atingă într-un anume fel și să vedeți ce poate să stârnească aceste mângâieri.

 

Pe lângă toate acestea, un alt lucru extrem de benefic și indicat pentru parteneri este să încerce jocurile și jucăriile erotice.

2.1. Jocuri erotice

Jocurile erotice sunt un prim pas către apropiere și destresare. Chiar dacă nu îți este prea comod să le faci la început, pot deveni chiar acea scânteie care reaprinde apetitul sexual.

Dirty singing – acest joc este practic karaoke, dar reinterpretat. Cântă-i partenerului tău melodia preferată, sau una pe care el o alege, iar ori de câte ori uiți un vers, trebuie să îți stimulezi partenerul printr-un sărut sau orice îți vine în minte. Atunci când îți amintești un vers, te poți întoarce la cântat. Este o metodă extrem de amuzantă și de eficientă pentru cuplurile care se cunosc foarte bine. 

 

Roleplay  – este un joc foarte sexy și are un puternic caracter erotic, fiind și una dintre cele mai populare fantezii ale bărbaților. Acesta poate implica una sau mai multe persoane care se costumează în diferite personaje (polițist, cameristă, doctoriță etc.) într-un mod excitant pentru partener. Puteți realiza chiar voi un scenariu sau puteți improviza pe loc. De asemenea, elementele de dominare, precum cătușele, se pot folosi cu succes. 

Fără grabă – dacă îți place să îți testezi partenerul, acesta este jocul perfect pentru voi. Alege cea mai sexy lenjerie, așază-te în pat într-o poziție provocatoare și pune-l pe celălalt să stea la ușă. Urmează să îi pui o serie de întrebări despre tine. Cu fiecare răspuns greșit, trebuie să facă un pas în spate, iar orice răspuns corect îi dă ocazia să se apropie.

2.2. Jucării erotice

Jucăriile erotice sunt o modalitate perfectă ca partenerii să se angajeze într-o relație intimă extrem de incitantă, care să îi scoată din monotonie. Încearcă să vii cu idei pe care, până acum, nu le-ați încercat. Despre sexualitatea bărbaților se știe destul de bine că este sensibilă la jucăriile anale, iar femeile care nu le-au încercat vor simți imediat plăcerea care vine la pachet cu utilizarea lor. 

De asemenea, jucăriile pentru cupluri sunt un mod interesant, nou și satisfăcător de a-l redescoperi pe cel de lângă tine. Principalul motiv pentru care acestea sunt recomandate constă în regăsirea dorinței pierdute de-a lungul timpului. Atunci când actul sexual devine „jucăuș” și relația este mai plăcută. Jucăriile te ajută să îți dai seama ce îți place și ce nu, să înveți lucruri despre fanteziile tale sau să îți creezi unele noi. De asemenea, cum multe femei găsesc orgasmul destul de greu de atins, acestea le vor ajuta în eliminarea disfuncțiilor de acest fel.

3. Despre sexualitate: ce poate dăuna vieții sexuale

Pe lângă stres, alimentație sau lipsa somnului, sexualitatea poate să fie afectată și din cauza unor aspecte de care probabil că nu ești conștientă.

 

  • obișnuiești să sari peste preludiu – acesta este foarte important pentru a avea o experiență sexuală reușită și pentru a ajunge la orgasm, mai ales în cazul femeilor. Chiar dacă ești obosită sau lipsită de chef, nu încerca să grăbești sau să sari peste preludiu și încearcă să faci experiența aceasta cât mai plăcută.

 

  • nu experimentezi lucruri noi – evită pe cât de mult posibil stagnarea pe plan sexual. Încercați poziții noi, jocuri și jucării sexuale sau orice altceva care poate alunga monotonia. 

 

  • nu îți exprimi dorințele sau nemulțumirile – o relație sexuală sănătoasă se bazează pe comunicare. Nu trebuie să îți fie rușine să îi spui partenerului că vrei să îți îndeplinești anumite fantezii sau că sunt lucruri pe care le face și care nu sunt pe gustul tău. 

 

Așadar, sexualitatea este un subiect extrem de vast, dar foarte important. Ține cont de sfaturile și de ideile de mai sus și încearcă să îți cunoști corpul, dorințele și intențiile cu privire la viața intimă. 

 

Sursă foto: Shutterstock.com.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre sexualitate

Cât ar trebui să dureze un contact sexual?

 

Nu există un anume timp în care un act sexual trebuie să aibă loc. Acesta variază în funcție de cei doi parteneri, de preludiu și multe altele și poate să dureze de la câteva minute, până la câteva ore. În funcție de caz, acesta poate fi prelungit prin utilizarea stimulentelor sexuale sau a cremelor speciale pentru întârzierea ejaculării. 

 

Cum știu dacă am un orgasm?

 

Orgasmul este diferit de la persoană la persoană, însă are câteva caracteristici asemănătoare: durează câteva secunde și apare în urma contactului sexual sau masturbării. Corpul îți transmite anumite semnale, precum: bătăi rapide ale inimii, respirație accelerată, iar mușchii pelvieni se contractă și se relaxează, tot corpul simțind o stare de bine.

 

De unde știu care este sexualitatea mea?

 

Ascultă-ți corpul și instinctele și nu te teme să experimentezi. Vei observa care este sexul ce te interesează și ce fel de persoane îți plac. 

 

Cum îți poți stimula sexualitatea?

 

Există numeroase mijloace prin care îți poți stimula curiozitatea sexuală. Pe lângă aspectele care țin de viața de zi cu zi, precum alimentația sau odihna, este important să comunici constant cu partenerul sau partenera ta și să acordați atenție tuturor detaliilor care țin de satisfacerea sexuală a ambelor părți, de la preludiu, până la jucării sau jocuri erotice. 

 

Care sunt categoriile sexualității?

 

Sexualitatea este variată și poate să difere de la persoană la persoană. Principalele categorii ale sexualitătii sunt: heterosexual (atras de oameni de sex opus), bisexual (atras de oricare dintre sexe), homosexual (atras de oameni de propriul sex), pansexual (atras de oameni de orice identitate de gen) și asexual (nu este atras sexual de alte persoane).

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *