Ejacularea precoce – ce este și cum o poți trata pentru o viață sexuală echilibrată

Una dintre cele mai frecvente probleme sexuale întâlnite la bărbați este ejacularea prematură. Deși este o problemă care apare frecvent și care poate fi tratată relativ ușor, mulți bărbați se simt jenați să caute o soluție sau să apeleze la un medic pentru a o rezolva. Citește acest articol pentru a afla cu exactitate de ce poate apărea aceasta și la ce remedii poți apela pentru a o trata.

1.Ejacularea precoce: ce este ejacularea precoce și care sunt semnele acesteia

Ejacularea este controlată de sistemul nervos și de reflexul spinal. În timpul excitării sexuale, semnalele nervoase sunt transmise de-a lungul măduvei spinării și a creierului, iar atunci când ajunge la punctul de saturație, encefalul trimite un semnal către organele sexuale. Acest semnal nervos poate apărea rapid producând ejaculare prematură la începutul activității sexuale (primară) sau după o perioadă de funcționare sexuală normală (secundară).

1.2. Ejaculez prea repede? Semnele ejaculării precoce

În ciuda faptului că fenomenul patologic este destul de simplu de identificat, mulți bărbați neagă prezența problemei. Unii pot chiar asocia ejacularea prematură cu o varietate de factori obiectivi.

Este indicat ca, dacă prezinți oricare dintre aceste simptome, să contactezi un specialist: 

 

  • durata actului sexual este în continuă schimbare, devenind fie mai lungă, fie mai scurtă; 
  • în cazul utilizării prezervativului, perioada de intimitate sexuală crește semnificativ; 
  • utilizarea unguentelor anestezice crește semnificativ durata actului sexual.

 

Pentru a detecta probleme reale de sănătate, este recomandat să consulți nu numai un terapeut, ci și un urolog care este calificat să confirme sau să nege prezența unor cauze organice ale ejaculării premature.

1.3. Cine este în pericol de ejaculare prematură

Disfuncția sexuală asociată cu ejacularea rapidă nu este influențată aproape deloc de vârstă, dar există o anumită zonă de risc care include persoane cu următoarele probleme: leziuni ale coloanei vertebrale, osteocondroză, frenulum scurt și alte boli ale sistemului genito-urinar, care se întâlnesc la aproape jumătate din cazuri.

2. Cauze ale ejaculării precoce

Dificultatea diagnosticului constă în faptul că nu este întotdeauna posibilă identificarea exactă a cauzelor.

Se știe că tinerii au deseori ejaculare prematură, aceștia putând ejacula fără a se ajunge la actul sexual propriu-zis. Pe măsură ce crește în vârstă, o persoană învață să-și controleze procesele fiziologice în timpul actului sexual.

 

2.1. Factori ce favorizează ejacularea prematură

 

Ejacularea prematură apare adesea în timpul actului sexual după o perioadă lungă de abstinență. Acest tip de disfuncție sexuală la bărbați poate fi cauzată de afecțiuni precum depresia, anxietatea și stresul frecvent, factorii psihologici având un rol important în dezvoltarea acestei probleme. Poate fi cauzată, de asemenea, de o alterare a producției de hormoni implicați în funcția sexuală.

Deseori, bărbații nu acordă o importanță mare factorilor psihologici, ce pot fi în multe situații o cauză majoră a ejaculării precoce. Se consideră, chiar, că disfuncția erectilă (impotența) este o consecință majoră a depresiei, a stresului frecvent sau a muncii excesive, dar de multe ori primul semn al problemelor este tocmai ejacularea timpurie. 

2.2. Boli organice ce pot genera ejacularea prematură

Malformațiile la nivelul organelor genitale precum: scurtarea frenulumului penisului, fimoza (îngustarea prepuțului), dar și defectele anatomice ale penisului (modificarea curburii acestuia) pot provoca probleme în timpul actului sexual.

Trauma la naștere poate produce dificultăți mulți ani după accident, având un efect important leziunile care afectează nervii pelvieni: fracturi ale oaselor pelvine, vertebrelor lombare, sacrale sau coccigiene. Adenomul de prostată este o tulburare benignă de prostată frecvent întâlnită care, netratată corespunzător, poate cauza complicații. Bolile infecțioase și inflamatorii ale sistemului genito-urinar la bărbați, în special prostatita și uretrita (inflamația prostatei și a uretrei) sunt de natură să împiedice actul sexual normal. Abuzul de alcool, fumatul și consumul de droguri dăunează corpului pe toate planurile, cauzând de asemenea probleme în relația de cuplu.

2.3. Abordarea greșită a ejaculării rapide

Mulți bărbați au tendința să creadă că sănătatea fizică din zona genitală este determinată în principal de trei factori: dimensiunea penisului, mai ales când este erect, duritatea erectilă și durata actului sexual, existând preconcepția că o partidă lungă este garantat una reușită.

Aceasta este o viziune fundamental greșită, inspirată de societate, educație și stereotipurile tradiționale. Calitatea vieții sexuale cu un partener este de fapt influențată de mulți alți factori. Cu toate acestea, dacă un bărbat simte că suferă de ejaculare prematură, aceasta îi poate cauza probleme psihologice profunde.

2.4. Experiențe negative ce pot cauza probleme de ejaculare precoce

În cazul unui bărbat care a avut experiențe sexuale negative în trecut, poate apărea un complex psihologic cauzat de credința că partenera sa actuală nu este mulțumită și, implicit, că nu va fi incapabil să le satisfacă pe cele care vor urma după ea. În astfel de cazuri, el poate avea tendința de a evita cu totul relațiile sexuale. Destul de des apar probleme subsecvente precum depresia, anxietatea crescută, dezechilibrul emoțional sau izolarea.

 

Cu toate acestea, astfel de reacții ale pacientului nu îl ajută să facă față problemei. 

Dimpotrivă, tulburările psihologice agravează la rândul lor problemele de ejaculare, făcându-l pe bărbat și mai îngrijorat.

3. Alte modalități de stimulare a partenerei

Orice bărbat care poate prezenta semne de ejaculare prematură trebuie să-și amintească un adevăr simplu: dacă ambii parteneri pot fi satisfăcuți pe deplin în timpul actului, deci dacă pot ajunge la orgasm deseori, atunci nu se poate vorbi despre ejaculare prematură, chiar dacă actul sexual durează foarte puțin.

 

Uneori, un bărbat consideră că suferă de ejaculare prematură, evaluând acest aspect bazându-se doar pe opinia partenerului său. De nenumărate ori, femeia relatează că nu are orgasm în timpul actului sexual, dând vina pe partenerul ei. În aceste cazuri, bărbatul însuși începe să se învinovățească și începe să viziteze specialiști pentru a încetini ejacularea.

 

În realitate, autodiagnosticul și autotratamentul în aceste cazuri sunt inacceptabile, mai ales dacă se bazează pe un singur criteriu – opinia partenerei.

 

În astfel de situații, se dovedește adesea că bărbatul nu a avut și nu are deloc ejaculare timpurie, ci că pur și simplu nu se potrivește cu partenera sa, fiind cazul unei incompatibilități sexuale. Dacă problema persistă, se poate apela la un magazin sexual pentru a stimula partenera după ce actul sexual s-a consumat. O jucărie foarte utilă în această situație este vibratorul, ce poate crea o senzație de plăcere și satisfacere.

Mulți bărbați sunt convinși că ar trebui să treacă testul aducerii unei femei la orgasm în timpul actului sexual numai cu ajutorul penisului. În acest caz, ejacularea prematură este percepută ca un obstacol major în realizarea obiectivului. De fapt, există multe alte modalități complet normale de a oferi plăcere unei femei și trebuie remarcat faptul că acestea sunt folosite de majoritatea cuplurilor ce consideră că au o viață sexuală reușită. De exemplu, achiziția de accesorii precum bilele vaginale este la mare căutare, datorită capacității stimulente a acestora.

4. Sfaturi pentru controlul și amânarea ejaculării

Este bine pentru orice bărbat să știe cum să prevină ejacularea prematură. Pentru a începe, consultă un medic pentru a determina cauza. După diagnostic și examinare, el va prescrie cursul necesar de tratament. Prevenția are o importanță deosebită: condu un stil de viață adecvat și evită stresul emoțional, consumă alimente de calitate și bogate în zinc și magneziu, fă exerciții fizice în mod regulat și plimbă-te mai des în aer curat.

Respectarea regulilor te va scuti de nevoia de a decide cum să tratezi ejacularea prematură. O serie de metode psihologice este, de asemenea, de utilitate în prevenire. În anumite cazuri, masturbarea poate reprezenta și ea o modalitate de amânare a ejaculării prea rapide.

Ejacularea prematură la bărbați este o problemă care poate apărea la orice vârstă. Aceasta este deseori rezolvată de un psiholog, terapeut sexual sau urolog. Medicina modernă a învățat să trateze rapid tulburările de acest fel cu metode psihologice și de fizioterapie.

4.1. Remedii pentru combaterea ejaculării precoce

În funcție de ce a cauzat disfuncția sexuală, există mai multe remedii la care poți apela:

 

  • Terapia comportamentală: 

 

Cu ambii parteneri în tratament, psihologul poate determina setul de exerciții pe care cei doi ar trebui să le efectueze în timpul actului sexual.

 

  • Psihoterapie:

 

Îți permite să scapi de factorii psihogeni care afectează rata ejaculării. Ședințele cu un specialist te pot ajuta să depășești problemele, fobiile și temerile, dar și să faci față stresului cotidian și iritabilității

 

  • Tratament medical: 

 

În cazul problemelor inflamatorii grave, specialistul poate prescrie medicamente care normalizează procesul de ejaculare și funcția sexuală.

  • Intervenție operațională: 

 

În rare cazuri, nu este posibil să se ajungă la o soluție fără manipulări chirurgicale.

 

  • Tratament local:

 

Pentru a preveni hipersensibilitatea, sunt recomandate tratamentele locale sub formă de lubrifianți și uleiuri speciale, care vor întârzia ejacularea în timpul actului sexual. De asemenea, poți opta și pentru creme pentru întârzierea ejaculării.

4.2.Exerciții pentru oprirea ejaculării rapide

Cum te poți ocupa singur de ejacularea prematură? Există metode de instruire dezvoltate de specialiști, prin care un bărbat poate învăța să controleze procesul de ejaculare. Iată care sunt acestea:

 

  • Metoda „Start-Stop”: 

 

 

În timpul actului sexual se recomandă îndepărtarea penisului înainte de climax și compresia puternică a bazei penisului (de mai multe ori).

 

 

  • Exerciții Kegel pentru bărbați:

 

 

O altă cale este folosirea exercițiilor Kegel pentru bărbați pentru a antrena mușchii pelvisului, în special mușchii pubococici. Pentru a face acest lucru, contractă și relaxează acest mușchi intern în fiecare zi, de mai multe ori (doar 150-200 procese de contracții-relaxare pe zi). La inhalare se recomandă păstrarea mușchilor contractați, iar la expirare relaxarea completă.

 

 

  • Autosatisfacere:

 

 

Manipulările sunt efectuate cu mâna uscată, întregul proces nu trebuie să dureze mai mult de 15-20 de minute, apoi ar trebui să se încheie cu ejaculare. O procedură similară este apoi efectuată folosind lubrifiant.

 

  • Antrenamentul cu participarea partenerei: 

 

În acest caz, se realizează toată manipularea partenerului pe o durată de 15-20 de minute, menținând o erecție.

 

  • Antrenament articular în timpul actului sexual:

 

Perioada de frecare trebuie să dureze cel puțin 15-20 de minute, menținând o erecție.

 

Aceste exerciții fizice nu numai că te vor ajuta să controlezi ejacularea, dar îți vor solicita și îmbunătăți și muschii pelvieni, prostata și îți vor prelungi calitatea vieții sexuale pe termen lung.

5.Metode de prevenție pentru ejacularea prea rapidă

Pentru a preveni ejacularea prematură, sexologii recomandă respectarea unor reguli: încercarea evitării stresului și normalizarea unei rutine zilnice, dedicate odihnei profunde și somnului adecvat, exercițiile fizice și adoptarea unui stil de viață sănătos, viață sexuală regulată, utilizarea un prezervativ gros, includerea în dietă a alimentelor naturale bogate în magneziu și zinc.

Existența problemei ejaculării premature trebuie mai întâi identificată, urmând rezolvarea acesteia fie pe cont propriu, fie cu ajutorul unui specialist, în funcție de gravitate. Indiferent de ceea ce a provocat debutul ejaculării precoce, aceasta trebuie tratată pentru asigurarea unei relații frumoase și de lungă durată cu partenera.

Surse foto: Shutterstock.com, Pixabay.com, Pexels.com, Pasiune.ro.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre ejacularea precoce

 

  1. Ce poate cauza ejacularea precoce?

 

Ejacularea precoce poate fi determină atât de o serie de factori biologici, precum dezechilibre hormonale sau inflamații ale prostatei, cât și de anumiți factori de natură psihologică, precum un nivel de stimă de sine scăzut, experiențe anterioare negative sau anxietate. 

 

  1. Cum poți scăpa de ejacularea precoce? 

 

Cel mai facil mod prin care poți trata ejacularea precoce și prelungi actul sexual este reprezentat de cremele concepute special pentru întârzierea ejaculării. Acestea au un efect ușor anestezic și se aplică pe lungimea penisului cu 10-15 min înainte de începerea actului sexual, pentru a amâna orgasmul și a spori atât plăcerea ta, cât și a partenerei tale.

 

  1. Cât timp ar trebui să dureze actul sexual până la ejaculare?

 

În medie, actul sexual durează între 5 și 7 minute până în momentul atingerii orgasmului de către un bărbat. În anumite situații, ejacularea poate avea loc la mai mult de jumătate de oră după începerea contactului sexual. În cazul ejaculării precoce, acest lucru se poate întâmpla chiar înaintea începerii actului sau la un minut după aceasta. 

 

  1. Care sunt metodele alternative de satisfacere a partenerei?

 

În situațiile în care ejacularea precoce te împiedică să îți satisfaci partenera pe deplin, poți să apelezi la diferite jucării sexuale pentru a-i asigura orgasmul. Astfel, există varianta vibratoarelor sau a bilelor vaginale, care cu siguranță vor reuși să îi sporească partenerei tale plăcerea în cele mai intime momente.

 

  1. Cum poți preveni ejacularea precoce?

 

Cea mai sigură modalitate de prevenție a ejaculării precoce este prin masturbarea controlată. Conform specialiștilor, autosatisfacerea cu o oră sau două înaintea începerii actului sexual poate preveni ejacularea prea rapidă în timpul penetrării.

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *