Poligamie: un statut controversat cu implicații sociale și sexuale

Group of close friends
Timp de citit: 8 minute

Relațiile dintre oameni au fost dintotdeauna complexe, ele fiind definite încă din Biblie, în care se vorbea despre căsătorie. În acele vremuri își are originea un statut destul de controversat în ziua de azi: poligamia care înseamnă căsătoria între mai multe persoane. Un lucru foarte important de precizat este că atunci conceptele legii nu se aplicau așa cum se întâmplă în prezent, ceea ce contează destul de mult când vine vorba despre acest subiect.

De ce era poligamia acceptată în trecut, însă acum este din ce în ce mai rară? Principala diferență dintre atunci și acum este că în vremurile acelea oamenii se concentrau pe sex din punct de vedere al procreării, în timp ce în ziua de azi, atât bărbații, cât și femeile pun mai mult accent pe plăcerea oferită de actul sexual.

Mai jos, poți descoperi de ce acest statut este încă acceptat în unele țări, dar nu și în România, de ce este atât de controversat, precum și ce înseamnă poligamia din punct de vedere sexual.

1. Poligamie – definiție și tipuri

Doua femei, barbat

Deși se poate să fi citit sau să fi auzit pe la știri sau prin alte locuri despre poligamie, este posibil să te întrebi totuși ce este aceasta și de cine este practicată. Cea mai simplu de înțeles definiție se referă la statutul de căsătorie între mai multe persoane. Ea face parte din poliamorie, principala diferență dintre ele fiind că cea de-a doua presupune relații nereglementate prin legi.

Poligamia este una dintre cele mai vechi tipuri de relații recunoscute în principal de religie, chiar și de Biblia creștină, spunându-se despre ea că a fost acceptată de Însuși Dumnezeu. Prima asemenea căsătorie datează dinainte de Hristos. Mai mult, ea a fost și încă este acceptată de alte religii, printre care Islamul, care este una dintre cele mai importante credințe din lume.

Un lucru foarte important legat de poligamie este că există mai multe tipuri ale sale, însă nu toate au fost acceptate de la început. Astfel, acestea sunt:

  • poliginia, care înseamnă căsătoria unui bărbat cu mai multe femei;
  • poliandria, care înseamnă căsătoria unei femei cu mai mulți bărbați
  • poligamia sau căsătoria în grup în care numărul de parteneri și sexul acestora este mai mare și diferit.

Dintre toate tipurile de poligamie, poliginia a fost acceptată de cele mai multe religii, deoarece în vremurile străvechi această căsătorie oferea siguranța perpetuării unei familii, astfel unui bărbat îi era permis să aibă mai multe soții în fața lui Dumnezeu. De asemenea, în acele timpuri, nu existau legi care să interzică acest statut.

În ziua de azi, lucrurile au evoluat din mai multe puncte de vedere, astfel că poligamia este încă acceptată, dar doar în anumite puncte ale lumii. De asemenea, căsătoriile simbolice în grup sunt una dintre formele preferate de persoanele LGBTQ care sunt foarte deschise din punct de vedere sexual.

Cum stau lucrurile cu poligamia în România și în alte țări? Există diferențe foarte mari între legile anumitor state din Orient și ale celor din Occident.

2. Poligamia în lume și în România

Perna alba, doua femei, un barbat

Dacă la început era ceva normal, în ziua de azi poligamia este privită cu scepticism și suspiciune de foarte multe persoane creștine, însă nu și de cele de religie musulmană, de exemplu. De ce? Apariția legilor care în țările occidentale interzic aceste căsătorii este unul dintre cele mai importante motive obiective. Ea trebuie privită și din punct de vedere subiectiv însă, mai ales acum când persoanele au dreptul la opinii personale și alegeri, ceea ce în vremurile demult apuse nu erau de conceput.

De ce este poligamia acceptată în unele țări, iar în altele nu? Unul dintre cele mai importante motive este religia, mai ales că acest statut al căsătoriei contează foarte mult în fața lui Dumnezeu, Allah sau alte entități divine, din punct de vedere legal fiind recunoscută doar cea civilă.

2.1. Poligamia și țările în care este acceptată

Doi barbati, o femeie

Dacă te întrebi ce este poligamia și în ce țări se practică, dar mai ales de ce este recunoscută, trebuie să știi că acest statut este același peste tot în lume. Ea este acceptată în următoarele părți ale globului:

  • în multe țări africane;
  • în anumite state din Asia;
  • în țările cu religie musulmană.

O altă religie în care este acceptată poligamia este cea mormonă, mulți dintre adepții săi locuind în Statele Unite ale Americii. Ce se întâmplă în cazul acestora și cum sunt percepuți? Fiind comunități închise, adepții săi celebrează doar căsătoriile religioase în mod simbolic, astfel că cei care doresc să își unească destinele nu urmează și procedurile legale.

Există și state în care poligamia este recunoscută doar pentru practicanții anumitor religii, cum sunt India, Malaezia, Singapore și Filipine unde doar musulmanilor le este permisă.

Țările occidentale, precum cele europene, incriminează poligamia și bigamia, așadar, pe cei care sunt căsătoriți cu mai multe persoane, deoarece aceste acțiuni contravin drepturilor omului.

De ce au apărut aceste discrepanțe între țările lumii? Deoarece fiecare stat a ales să evolueze diferit, ceea ce este normal din multe puncte de vedere. Fiecare are avantajele sale, astfel că cele occidentale pun foarte mare accent pe drepturile și demnitatea oamenilor stabilite prin lege, în timp ce în cele orientale, religia este cea care le conferă aceste drepturi, divinitatea fiind cea care îi protejează, astfel că acest obicei se transmite din generație în generație.

Lăsând religia la o parte, un lucru foarte interesant legat de poligamie este că în țările în care aceasta nu este acceptată, a apărut poliamorul care le permite celor care își doresc relații cu mai multe persoane să le aibă fără nicio repercusiune legală, neimplicând căsătoria civilă.

În afara acestor țări, probabil că te interesează să știi mai multe despre poligamie și cum este ea privită în România. Din punct de vedere legal, este interzisă, astfel că persoanele care aleg să se căsătorească cu mai mult de o persoană sunt pasibile de închisoare.

2.2. Familiile poligame în România

Dacă te întrebi dacă există poligamie în România, răspunsul este că acest statut nu este recunoscut prin lege, așadar, oficial nu sunt familii alcătuite din mai mulți soți.

La fel ca în alte părți ale Europei, poligamia este interzisă în România în mod direct prin Codul civil, iar indirect prin Constituție, dar și prin alte tratate internaționale pentru drepturile omului la care Statul român a aderat alături de numeroase țări ale lumii. Probabil că te întrebi și de ce nu este acceptat acest tip de căsătorie. În primul rând, din cauza tradițiilor culturale, prin intermediul cărora monogamia este singura uniune normală și legală a iubirii dintre două persoane.

Este posibil ca poligamia să fie unul dintre motivele pentru care în momentul de față în România există adulterul, însă sunt și alte forme de relații poligame care să nu presupună căsătoria, printre ele regăsindu-se swinging-ul, relația deschisă și poliamorul, ceea ce duce la partea sexuală a acestui statut a cărei evoluție este foarte interesantă.

3. Ce înseamnă poligamia din punct de vedere sexual

Trei persoane, lenjerie alba

Pentru a vedea ce înseamnă poligamia din punct de vedere sexual trebuie să te întorci mai întâi la începutul acesteia. La fel ca în acele vremuri, dintre toate tipurile sale, poliginia sau căsătoria unui bărbat cu mai multe femei este cea acceptată din motive de procreare, în special în țările musulmane unde un partener de sex masculin poate avea mai multe soții care să asigure linia de succesiune.

În statele occidentale, cum sunt și cele europene, nu există acest concept de căsătorie între mai multe persoane, de aceea nu vei găsi familii poligame nici în România, deoarece aici se pune accentul pe iubirea și satisfacția pe care doar doi oameni și-o pot oferi unul altuia.

Pentru a înțelege de ce unele țări au anumite reguli, iar altele se află la polul opus, este bine să știi că există atât avantaje cât și dezavantaje ale ambelor tipuri de căsătorii.

În ceea ce privește poligamia, iată câteva potențiale avantaje ale sale din punct de vedere sexual:

  • într-o astfel de relație, toți partenerii se cunosc între ei;
  • cunoscându-se între ei, gelozia poate fi inexistentă, deoarece soții și soțiile se acceptă unul pe celălalt, cel puțin teoretic;
  • viața intimă a poligamilor poate fi mult mai incitantă datorită varietății de persoane din acel cuplu.

Poligamia vine însă și cu câteva dezavantaje, printre care:

  • cu toate că partenerii acceptă să se împartă între ei, nu există un control total asupra sentimentelor, astfel că gelozia poate exista și în aceste tipuri de cupluri;
  • lipsa controlului asupra relației poate fi un alt inconvenient al poligamiei, deoarece partenerii se pot obliga unul pe altul să accepte alte persoane, chiar și când căsătoria este una foarte bine închegată;
  • din punct de vedere sexual, toți membrii familiei respective trebuie să aibă o igienă sexuală riguroasă, fiind recomandat ca bărbații din cuplu să folosească prezervativele ca mijloc de protecție împotriva bolilor, dar și a sarcinilor nedorite.

Pe lângă acestea, poligamia poate însemna lipsa individualității celor aflați într-o astfel de relație, în care toată lumea trebuie să fie la unison.

Prin comparație, monogamia are la bază cuplul format din două persoane care aleg să se căsătorească. Din punct de vedere social, tot monogami sunt considerați și doi oameni care sunt într-o relație fără a fi căsătoriți. Care sunt avantajele sale? Iată-le pe cele mai importante:

  • reprezintă cea mai simplă și cunoscută formă de iubire;
  • un cuplu monogam are o identitate proprie, deciziile fiind luate în doi;
  • riscul de gelozie atunci când partenerii nu trebuie să se împartă unul pe celălalt este mult mai mic;
  • din punct de vedere intim, articolele pentru sănătate sexuală sunt necesare, dar nevoia de a le folosi este mai mică;
  • tot din punct de vedere sexual, este mult mai ușor să satisfaci o singură persoană, să îi oferi un orgasm de exemplu, în comparație cu obligația de a mulțumi mai mulți parteneri.

La fel ca poligamia, și monogamia are dezavantajele sale, printre care:

  • un risc mai mare de a fi înșelat sau înșelată;
  • un risc mai mare de a te plictisi de același partener, ceea ce poate duce la monotonie în viața sexuală a unui cuplu monogam;
  • nevoia de a ,,munci’’ mai mult pentru a rămâne un cuplu.

Cu toate aceste dezavantaje, într-o relație monogamă, cei doi se cunosc foarte bine și vor ști cum să reaprindă pasiunea sau cum să iasă din anumite impasuri, mai ales din punct de vedere sexual. Astfel, produsele esențiale, precum lubrifianții și gelurile pentru ea, stimulentele sexuale, cum ar fi afrodisiacele, dar și alte articole, printre care se numără vibratoarele, dildourile, manșoanele de penis și alte accesorii pentru el, dar mai ales lipsa rușinii de a le folosi, vă pot ajuta să vă transformați viața sexuală într-una foarte palpitantă.

Cum lucrurile nu sunt niciodată atât de simple, însă, poligamia fiind preferată atât de anumiți bărbați, cât și de unele femei, mai ales că este de mai multe tipuri, acum există relațiile deschise și swinging-ul care au derivat din ea. Singura diferență este că astfel de persoane nu se căsătoresc unele cu altele.

Poligamia, în țările în care nu este acceptată, mai are și o componentă a rușinii celor care văd astfel de relații nefirești. Societatea din ziua de azi, pe cât se vrea de evoluată, este mult mai conservatoare decât în vremurile străvechi, iar acest lucru se vede și la generațiile care vin din urmă și care cu greu își găsesc perechile.

Căsătoria are la bază întemeierea unei familii în care să se nască copii, acest concept fiind valabil atât în vremurile demult apuse, cât și în prezent, doar că religia vede procrearea în mod diferit. În timp ce în țările în care poligamia este recunoscută, celula de bază a societății trebuie să aibă cât mai mulți membri, în statele europene, printre care și România, se pune accent pe calitatea relației cu riscul de a sacrifica numărul de urmași.

În concluzie, ce e poligamia? Este o relație de căsătorie între mai multe persoane, care a apărut încă din antichitate și care există chiar și acum în anumite țări asiatice și africane, însă este complet interzisă în statele occidentale, inclusiv în România, unde este acceptată doar monogamia. Acest statut este unul destul de complex și controversat, deoarece el promovează în primul rând procrearea, însă are și o componentă sexuală. Cei care își doresc relații poligame au și alte variante care să nu implice încheierea unei uniuni civile, fiind astfel liberi să trăiască așa cum doresc.

Sursa foto: Freepik.com

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *