Prezervativ – tot ce trebuie să știi despre o viață sexuală sănătoasă

Timp de citit: 8 minute

Prezervativul este unul dintre cele mai importante elemente atunci când vine vorba despre o interacțiune intimă, iar de-a lungul timpului au existat o mulțime de campanii care au încurajat folosirea lui pentru o viață sexuală cât mai sigură și mai sănătoasă. Încă de la primele produse fabricate și până acum, prezervativele au evoluat foarte mult, oferindu-le oamenilor cât mai multe posibilități de a se bucura împreună de momentele petrecute în dormitor. 

1. Prezervativul – ce este?

Prezervativul, fie el masculin, fie feminin, înseamnă o metodă de contracepție. Totuși, cel pentru bărbați este mult mai popular în ziua de astăzi, iar în cazul în care nu știai, el are o istorie foarte lungă. 

Se spune că în jurul anului 3.000 î.Hr., regele Minos al Cretei a folosit teaca vezicii de capră în timpul actului sexual pentru a-și proteja soția de propria spermă, considerată impură pe atunci. De asemenea, în Asia se foloseau prezervative care acopereau doar capul penisului, iar majoritatea erau fabricate din hârtie de mătase unsă. Romanii antici, la rândul lor foloseau intestine de animale și multe altele. Astfel, utilizarea prezervativului masculin a existat dintotdeauna, chiar dacă nu în forma cunoscută astăzi. Cel mai vechi prezervativ care a fost descoperit datează din anul 1642. 

În cea mai mare parte a istoriei lor, prezervativele erau folosite nu numai ca metodă de contracepție, ci și pentru protejarea partenerilor împotriva bolilor cu transmitere sexuală, precum: HIV/SIDA, Sifilis, Gonoree, Hepatita B, Chlamydia și multe altele. 

Odată cu secolul al XVIII-lea, această metodă de control a nașterii a devenit extrem de populară, iar piața prezervativelor s-a dezvoltat foarte rapid, chiar dacă nu toți le priveau cu ochi buni. Se considera că ele încurajau angajarea în acte sexuale cu parteneri nesiguri, însă au ajuns să fie comercializate nu numai în magazine, ci și teatre sau restaurante din toată Europa. Așa cum era de așteptat, el era folosit doar de clasele superioare, pentru că doar aceste persoane aveau acces la educație. În anul 1855 au fost fabricate primele prezervative cu cauciuc, iar în 1920 a apărut cele realizate din latex. Cu timpul, metodele de fabricare și materialele folosite au devenit din ce în ce mai inovatoare, ceea ce a dus la realizarea prezervativului așa cum este el astăzi. 

Astfel, prezervativul este cea mai utilizată metodă de contracepție de tip barieră pentru bărbați, care protejează partenerii împotriva unei eventuale sarcini și a bolilor cu transmitere sexuală. Se fabrică de cele mai multe ori din latex, este elastic și rezistent, dar are și o mulțime de aplicații secundare precum: dimensiuni, arome, culori, funcționalități, etc. 

1.1. Tipuri de prezervative

Astăzi se găsesc pe piață o mulțime de modele de prezervative. Fiecare persoană ajunge să le cunoască în timp, după ce a experimentate diferite materiale, texturi și arome. 

  • Prezervativele din latex – sunt cele mai des întâlnite și cunoscute pentru faptul că protejează ambii parteneri de bolile cu transmitere sexuală în timpul oricărui tip de sex: vaginal, oral și sex anal, dar și de sarcini nedorite. 
  • Prezervativul non-latex – este fabricat din poliuretan și folosit de persoanele care sunt alergice la latex.
  • Prezervativele cu sau fără spermicide – sunt cunoscute pentru faptul că oferă o protecție mult mai mare și pentru că reușesc să omoare spermatozoizii. Ele sunt extra safe și mult mai groase decât cele obișnuite din latex.
  • Prezervativul stimulator sau cu textură – are nervuri, striații, puncte sau alte elemente de acest gen care oferă plăcere în plus ambilor parteneri. Poate fi comparat chiar și cu jucăriile sexuale. Cu toate aceste, unele femei sunt incomodate de aceste striații.
  • Prezervativul ultra fin – reprezintă o variantă foarte intimă și folosită cel mai des de către cei care nu sunt fani ale acestei metode contraceptive. Datorită faptului ca este subțire, te va ajuta să simți fiecare senzație și mișcare din timpul actului sexual.
  • Prezervativul cu lubrifiant – majoritatea modelelor sunt lubrifiante, pentru că această substanță asigură calitatea produsului și previne spargerea sau ruperea lui. În plus, poate să prevină iritația și durerea.
  • Prezervative cu arome – sunt unele dintre cele mai populare prezervative pentru sexul oral, datorită faptului că au gusturi interesante și sunt agreate mai mult de către femei.
  • Prezervative cu anestezic – sunt achiziționate în general de către bărbații care vor să întârzie ejacularea, ca sexul să dureze cât mai mult. 
  • Prezervativ vaginal – nu reprezintă o alegere extrem de populară, pentru că multe dintre produse nu sunt aprobate sau considerate sigure. Totuși, femeile pot alege să le folosească, dacă își doresc un control mai mare.

Așadar, dacă te-ai întrebat din ce sunt făcute prezervativele, acestea sunt principalele materiale folosite în ziua de astăzi. Desigur există mai multe variante, însă nu toate sunt considerate sigure.

Prezervative pentru femei vs prezervative pentru bărbați

Prezervativul masculin este cel care se rulează pe penis, iar de cele mai multe ori este fabricat din latex. Sunt modelele pe care majoritatea persoanelor le folosesc, datorită faptului că reprezintă o metodă mult mai comodă de contracepție pentru femei.

Cele feminine sunt introduse în vagin. Au un capăt închis care intră în vagin și unul deschis. Majoritatea modelelor sunt fabricate din materiale sigure, chiar și pentru cei alergici la latex. Nu este indicat să se utilizeze prezervative masculine și feminine în același timp, din cauza riscului de rupere sau spargere

1.2. La ce se folosesc prezervativele

Dacă nu ești o persoană extrem de activă din punct de vedere sexual sau poate încă nu ți-ai început viața sexuală, poate te-ai întrebat la ce se folosește prezervativul. Ei bine, această metodă contraceptivă poate fi folosită atât pentru sexul anal, cât și pentru cel vaginal sau oral.

Chiar dacă sună destul de ciudat, unele femei nu sunt încântate să ofere sex oral unui bărbat din diferite motive, iar aici intervine folosirea celor cu arome: transformă această experiență într-una cât mai plăcută, ambii parteneri fiind mulțumiți de rezultatul final și de partida în sine.

De asemenea, prezervativele au două roluri extrem de importante. Primul constă în evitarea unei sarcini care poate nu este dorită. Acționând ca o barieră, el permite bărbatului să ejaculeze fără a exista riscul ca femeia să rămână însărcinată. În plus, unele dintre produse ajută la întârzierea ejaculării sau la stimularea partenerilor.

Cel de-al doilea rol constă în faptul că împiedică transmiterea bolilor între partenerii care au contact sexual, indiferent de tipul lui. Oamenii pot avea relații intime chiar și cu persoane străine, iar prezervativul ajută la menținerea unei sănătății sexuale optime.

1.3. Cât de sigur este prezervativul

Un prezervativ este eficient cât timp este folosit în mod corect. Dacă instrucțiunile sunt urmate întocmai, el va avea o eficiență de aproximativ 98% în prevenirea sarcinii. Acest lucru înseamnă că 2 din 100 de femei rămân însărcinate, chiar dacă prezervativele au fost utilizate corect. În schimb, procentul crește la 18 din 100 de femei dacă el este folosit incorect, iar procentul scade la 79%. 

Chiar și un prezervativ feminin folosit corespunzător, are o eficiență de aproximativ 95%. Deși nu există un procent care asigură utilizatorul că nu va contacta o boală cu transmitere sexuală, această metodă reușește să micșoreze foarte mult șansele de a contacta o boală nedorită. Majoritatea modelelor sunt 100% eficiente împotriva virusului HIV, dar depinde de fiecare afecțiune în parte.

De aceea, înainte de a te angaja în relații intime cu cineva este indicat să cunoști cât de cât istoricul acelei persoane din punct de vedere sexual și să folosești prezervativul.

2. Mărimi prezervative – câte dimensiuni există

Alegerea prezervativului este cel mai important pas pe care trebuie să îl faci. El influențează atât în funcție de rezultatul pe care vrei să îl obții, cât și eficiența pe care o are produsul. Riscul de alunecare trebuie evitat, deoarece, dacă este mult prea larg va cădea, iar dacă este mult prea strâmt se va sparge sau rupe.

Astfel, poți găsi mai multe mărimi: S, M, L, XL și XXL, În funcție de producător, ele pot fi împărțite și după lungime, diametru sau circumferință. Pentru a-l alege pe cel mai potrivit, trebuie să știi dimensiunile penisului tău.

Mare parte din prezervative au între 16 cm și 21 cm lungime, dar producătorii spun că aceasta nu este cea mai importantă caracteristică, deoarece, nu este necesară rularea lui pană la capăt. De multe ori, lungimea unui penis este mai mică decât circumferința de la baza sa. Diametrul și circumferința sunt alte metode prin care poate fi ales un prezervativ, însă acestea necesită măsurători destul de complexe. Totuși există o regulă pe care majoritatea bărbaților o urmează: dacă un ai nevoie de un prezervativ larg, vei vrea un diametru mai mare, iar dacă penisul este sub medie, alegi o circumferință mai mică.

Este important să știi că prezervativele sunt oricum realizate mai lungi decât este necesar, pentru ca fiecare bărbat să le poată folosi. De cele mai multe ori, alegerea unuia care să se potrivească perfect vine cu timpul, odată ce încerci mai multe tipuri. Ține minte: el trebuie să se muleze perfect pe un penis în erecție.

 3. Folosirea corectă a prezervativului

Există câteva reguli pe care trebuie să le urmezi atunci când folosești un prezervativ, pentru a te asigura că nu există riscuri la care te supui atât tu, cât și partenerul sau partenera ta.

  • asigură-te că prezervativul este în stare perfectă atunci când este scos din ambalaj și că nu a expirat;
  • deschide ambalajul cu grijă, pentru a nu rupe materialul;
  • poziționează-l pe vârful penisului atunci când este erect, cu partea rulată spre exterior;
  • lasă un spațiu în vârf, pentru că acolo se va colecta lichidul seminal;
  • asigură-te că vârful nu este plin cu aer;
  • rulează-l pe penis, cât se poate, fără a trage tare de el;
  • poți folosi lubrifianți dacă simți nevoia;

Prezervativul trebuie păstrat tot timpul atunci când ești angajat într-o relație sexuală. În cazul în care se rupe, el trebuie înlocuit imediat. După terminarea actului sexual este necesar să fie scos cât penisul este încă  în erecție. Trebuie apucat de la bază atunci când este scos din vagin, pentru a nu se rula invers. Acest pas este extrem de important, pentru că în vârful lui este lichidul care conține spermă adunat și cu siguranță nu vrei să ajungă în vagin. La final, se înfășoară hârtie și se aruncă la coșul de gunoi.

Așadar, prezervativul este o metodă contraceptivă extrem de eficientă care previne și transmiterea de boli sexuale între parteneri. Ia în considerare sfaturile și informațiile de mai sus atunci când îți alegi următoarea dată modelul.

Surse foto: Unsplash.com, Pexel.com

 4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre prezervative

Î: De ce au prezervativele arome?

R: Prezervativele cu arome au fost inventate pentru a spori plăcerea partenerilor și pentru a aduce un plus de entuziasm în dormitor.

Î: Cât protejează prezervativul?

R: Studiile au demonstrat că prezervativele folosite corect sunt eficiente în aproximativ 98% din cazuri.

Î: Pot să țin prezervativul în portofel?

R: Chiar dacă aceasta este o practică destul de întâlnită, nu este indicat ca prezervativul să fie ținut în portofel. Căldura și frecarea ambalajului poate duce la ruperea lui.

Î: Se pot purta două prezervative în același timp?

R: Nu trebuie niciodată urmată această practică, indiferent că este vorba despre două prezervative masculine sau unul masculin și unul feminin. Se vor freca unul de celălalt și se vor rupe. Dacă îți dorești un plus de protecție, folosește-le pe cele groase.

Î: De ce nu pot face sex cu prezervativ?

R: Există mai multe cauze: nu ai descoperit dimensiunea potrivită sau ești alergic la unul dintre materiale. 

 

 

 

 

 

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *