Monotonia în cuplu – care sunt cauzele acesteia și cum ne putem îmbunătăți relația și viața sexuală

Monotonia in cuplu
Timp de citit: 7 minute

Una dintre cele mai des întâlnite probleme care apar pe parcursul evoluției unui cuplu este instalarea monotoniei în relației, inclusiv pe plan sexual. Deși ea nu își face simțită prezenta decât după ceva vreme, există semne timpurii că lucrurile încep să devină anoste. Din păcate, mulți parteneri se învinuiesc reciproc sau se resemnează și nu sunt dispuși să facă acele mici schimbări care să le revitalizeze relația.

Dacă vrei să afli cum să alungi monotonia apărută între tine și jumătatea ta, citește articolul de mai jos.

1. Ce este monotonia viața în cuplu și cum se manifestă

Monotonia se manifestă în mod diferit pentru fiecare cuplu în parte, însă această stare poate fi definită prin lipsa varietății în ceea ce privește interacțiunea celor doi parteneri și un interes reciproc scăzut.

Multe perechi se confruntă cu monotonie în viața de zi cu zi, prin lipsa de atracție sau dorință în momentele petrecute împreună. Conversațiile devin plictisitoare și repetitive, activitățile sunt mereu aceleași, fără să mai nască entuziasm. De multe ori, aceasta se instalează și în viața sexuală a celor doi. Atunci când scade interesul față de o persoană, este foarte puțin probabil ca ea să ți se mai pară atrăgătoare.

Monotonia apare și atunci când partenerii sunt împreună de multă vreme și cunosc mai totul despre persoana de lângă ei. În ciuda unui sentiment de iubire reală între ei, nu mai există acea dorință de a descoperi lucruri noi în ceea ce-l privește pe cel drag. Chiar dacă relația este funcțională, iar cei doi se respectă și au încredere unul în altul, interacțiunile anoste reprezintă o problemă pentru multe persoane.

2. Motivele apariției monotoniei în cuplu și în viața sexuală

Dacă ai identificat prezența monotoniei în relația ta, probabil că te întrebi cum a apărut și ce ai făcut greșit. Adesea, niciunul dintre parteneri nu face ceva care să constituie o greșeală cu adevărat. Mulți pleacă de la ideea că o relație trebuie să meargă de la sine, dacă cele două persoane se potrivesc și sunt menite să fie împreună. Nimic mai fals. Pentru ca o relație să treacă testul timpului, ea trebuie întreținută și tratată cu atenția necesară. Iar cele mai importante două aspecte care ajută la menținerea unei legături sănătoase sunt comunicarea și imaginația. În continuare, vei afla cum poate deveni anostă viața de cuplu, dacă acești doi factori nu sunt folosiți în favoarea voastră.

2.1. Lipsa spațiului personal

În multe culturi, predominant în cele mai puțin deschise la noutate, se consideră că soții sau partenerii trebuie să facă totul împreună și că dacă aceștia au activități separate, înseamnă că ceva nu merge bine între ei. Această idee este lipsită de fundament și are, adesea, un efect negativ asupra unei perechi.

Atunci când nu îi acorzi spațiu celuilalt și stați împreună de dimineață până seara, nu mai aveți ocazia să vi se facă dor sau să vă gândiți unul la altul. Dimpotrivă, prezența celuilalt începe să vă sâcâie, începeți să observați defectele partenerului și să cunoașteți toate detaliile despre el.

2.2. Comunicarea dezechilibrată

Odată cu timpul excesiv petrecut împreună, pot apărea dezechilibre și în privința felului în care comunicați. Poți ajunge să împărtășești absolut orice detaliu neplăcut sau plictisitor despre conflictele de la birou sau despre ultima discuție neplăcută pe care ai avut-o cu o cunoștință. Dacă faci asta în fiecare zi, este posibil ca celălalt să se sature să te asculte.

O altă problemă privind comunicare este aceea că oamenii nu împărtășesc în mod sincer unul celuilalt lucrurile care îl deranjează sau care îi lipsesc. Mulți se tem să vorbească despre o fantezie erotică pe care și-ar dori să o transforme în realitate și rămân blocați în aceleași rutine.

2.3. Prioritizarea rutinei și a activităților comode

În lipsa comunicării oneste, rutina pune stăpânire pe toate aspectele vieții de cuplu. De la restaurantele în care mâncați, până la pozițiile în care faceți sex, ajungeți să faceți totul în mod automat, deoarece rutina este mai confortabilă și oferă un sentiment de siguranță. Cu toate acestea, în timp, repetitivitatea începe să devină sufocantă.

În acest sens, o altă problemă o reprezintă lipsa echilibrului dintre viața profesională și cea personală. Din această cauză, nu mai ai suficientă energie pe care să o investești în relația cu partenerul tău. Oboseala își spune cuvântul și, în loc să fii dornic de a încerca lucruri noi, nu vrei decât să dormi și să faceți lucrurile urmând vechile obiceiuri.

2.4. Teama de a încerca lucruri noi

De multe ori, oamenii rămân în relații de lungă durată pentru că acestea le oferă un sentiment de siguranță. Chiar dacă acesta este un lucru bun în sine, nu trebuie neglijat nici elementul de noutate, chiar dacă vă scoate din zona voastră de confort.

3. Cum poți evita sau combate monotonia în relația ta

Chiar dacă, pentru început, pare că vă aflați pe o cale fără întoarcere, trebuie să afli că există numeroase soluții pe care le puteți aplica, iar majoritatea nu necesită decât schimbări mici în felul în care faceți lucrurile.

3.1. Comunicarea sinceră și împărtășirea fanteziilor

Odată ce accepți faptul că este necesar să comunicați sincer, lucrurile vor deveni mult mai simple. Faptul că ești onest și nu te aștepți ca partenerul să-ți ghicească gândurile este o dovadă de maturitate. De exemplu, nu este nimic greșit în a-i mărturisi jumătății tale că îți dorești să folosiți cătușe data viitoare când faceți sex sau că ești atras de un costum sexy. Vorbește-i despre zonele erogene și lucrurile care te stimulează. La rândul său, el îți va vorbi despre ce îl excită și ce și-ar dori să încercați.

Monotonia in cuplu

Dacă observați că libdoul vostru este scăzut, puteți face apel la afrodisiace, pentru a reaprinde pasiunea dintre voi.

3.2. Respectarea libertăților și a spațiului personal

După ce renunțați să aveți o relație bazată pe modele învechite, de pe vremea bunicilor sau a părinților voștri, legătura dintre voi va deveni mai puternică și mai autentică. Faptul că el iese cu prietenii lui în oraș, iar ea se întâlnește cu colegii de serviciu sau cu persoane cu care împărtășește interese comune este dovada unei conexiuni sănătoase, în care fiecare dintre parteneri se bucură de independență și își poate cultiva pasiunile și calitățile individuale.

În momentul în care cei doi își lasă timp și spațiu la dispoziție pentru activități personale, mica distanță ce intervine între ei îi face să se dorească și să aștepte cu nerăbdare să se întoarcă în brațele celuilalt.

De asemenea, un fapt ignorat de multe persoane este acela că, odată cu dezvoltarea personală, fiecare poate aduce ceva nou în relație, care să stârnească admirația și interesul partenerului. Vei observa că ești mai atras de jumătatea ta atunci când știi că are parte de succes în ceea ce face și este apreciat de cei din jurul său.

3.3. Planificarea timpului petrecut împreună

Poate părea un paradox ca ideea de planificare să combată monotonia, însă, de multe ori, pregătirea timpului petrecut împreună vă dă ocazia să fiți cu adevărat dedicați acelor momente.

Puteți organiza numeroase aspecte ce țin de relația voastră. Vă puteți alege serile pe care să le petreceți alături, ce activități să practicați, momentele în care v-ați dori să faceți sex și ce anume vă doriți să încercați. În acest fel, evitați riscul de a-l prinde pe celălalt pe picior greșit, nepregătit sau având alte planuri în minte. În mod evident, trebuie lăsat spațiu spontaneității din când în când, însă nu ezitați să organizați acele momente plăcute doar pentru voi doi.

Un detaliu important îl reprezintă și măsura în care aveți parte de intimitate. Oferiți-vă ocazia de a petrece timp departe de copii, de părinți și chiar de gașca de prieteni. Dacă ieșiți în oraș sau călătoriți numai în grup, vă veți percepe ca fiind amici și nu iubiți. Acești factori externi sunt benefici relației, dar doar într-o anumită măsură.

3.4. Practicarea unor activități noi împreună

Multe persoane se întreabă de ce nu mai simt același entuziasm față de partener ca la începutul relației. În primele luni, doar gândul la jumătatea ta te face să devii euforic și să devii nerăbdător până la următoarea întâlnire. Acest lucru se întâmplă deoarece, în acea perioadă, totul este nou: sentimentele, persoana iubită, precupările comune. După un timp, acestea devin familiare, așa că este imposibil să simți un entuziasm debordant față de lucruri ce nu mai prezintă noutate.

Monotonia in cuplu

Soluția nu este să începi de fiecare dată o relație nouă, ci să încerci să aduci noutatea în conexiunea pe care ai construit-o deja. Odată ce introduceți detalii noi în rutina voastră, veți avea parte de experiențe nemaiîntâlnite. Reține, însă, că nu este nevoie să apelați la sporturi extreme sau hobby-uri ieșite din comun. Uneori, este suficient să începeți un mic proiect împreună chiar acasă, iar apropierea dintre voi să conducă la redescoperirea interesului sexual.

3.5. Surprinderea partenerului

Pe lângă planificarea aspectelor enumerate mai sus, există și alte schimbări pe care le poți implementa. Nu ezita să iei problema în propriile mâini și să-ți uimești partenerul. Fie că organizezi în secret o excursie în țară sau în străinătate, la un resort de vis, fie că te hotărăști să porți niște pijamale sexy și să folosești un parfum special sau să îi pregătești o cină romantică.

De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că locuitul împreună poate contribui la instalarea rapidă a monotoniei. De aceea, este important să acorzi atenție micilor detalii, de exemplu, să fii îmbrăcat drăguț, chiar dacă stați acasă toată ziua. După o vreme, nimeni nu mai este atras de cineva care poartă haine uzate și care nu se îngrijește. Asigură-te că ești o prezență plăcută pentru cel de lângă tine în fiecare zi.

Sursa foto: shutterstock.com

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre monotonia în cuplu

De ce apare monotonia în cuplu?

Monotonia în relația de cuplu apare după un timp, când se instaleaza rutina și niciunul dintre parteneri nu mai contribuie cu elemente de noutate în interacțiunea dintre ei. Apariția monotoniei este un fenomen normal și poate fi îndepărtată dacă cei doi își propun să acționeze în acest sens.

După cât timp apare monotonia în cuplu?

Dat fiind că fiecare cuplu este diferit și evoluează în stil propriu, monotonia poate apărea mai devreme sau mai târziu, în funcție de personalitățile celor doi parteneri. Un prag după care monotonia se instalează la multe dintre cupluri este la trei ani de la începerea relației.

Cum poți evita monotonia în cuplu?

Un cuplu poate evita monotonia dacă fiecare partener îi acordă spațiu celuilalt, dacă cei doi petrec timp separat, investind în pasiunile lor individuale și dacă își propun activ să aibă parte de momente de calitate împreună, încercând lucruri noi, precum jucăriile sexuale sau activități pe care nu le-au mai practicat înainte.

Prin ce metode poți revitaliza o relație sexuală anostă?

Primul pas pe care trebuie să îl faceți este să vorbiți sincer despre dorințele voastre și ceea ce vă stimulează. Apoi, puneți în practică ceea ce ați aflat de la partener și folosiți-vă de anumite trucuri ca să faceți întâlnirile mai picante: lenjeria erotică, afrodisiacele, jucăriile pentru adulți și altele.

Când pot să deschid discuția cu partenerul meu despre monotonie?

Cel mai bun moment pentru a începe o astfel de conversație este atunci când sunteți amândoi odihniți și calmi. Este important să nu dați vina unul pe altul, ci să conștientizați că este o problemă cu care se confruntă multe cupluri și care poate fi rezolvată cu puțină răbdare și creativitate. Dacă discuția degenerează, puteți pune pauză și o puteți relua în alt moment.

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *