Masculinitatea – ce înseamnă, de fapt, să fii bărbat?

Timp de citit: 8 minute

Normele sociale, la fel ca societatea în general, sunt într-o continuă schimbare. Pe măsură ce timpul trece, oamenii evoluează, se schimbă și pun la îndoială diverse stereotipuri sau idei care până nu de mult erau considerate literă de lege. Acest lucru se aplică și la rolurile de gen, care sunt într-o continuă evoluție și schimbare. Iar când vine vorba despre masculinitate, acesta este probabil unul dintre cele mai dezbătute aspecte la nivel global în ultimii ani. Ce mai înseamnă, acum, bărbăția, de fapt? Ce este masculinitatea, acum că stereotipurile și prejudecățile sunt constant combătute iar imaginea noastră despre cum ar trebui să arate un bărbat este într-o continuă schimbare?

Mulți bărbați vor să afle cât mai multe despre ce trebuie să facă pentru a satisface o femeie, însă înainte de orice, ar fi bine ca bărbații să arunce o privire în oglindă și să aibă o discuție serioasă despre ce înseamnă o masculinitate sănătoasă.

1. Masculinitatea – cum devine toxică?

Ce înseamnă masculinitatea? Este una dintre cele mai des întâlnite întrebări în întreaga lume la ora actuală. Totul se schimbă în jur și pare că normele anterioare dispar treptat. Bărbații au multe preocupări atunci când vine vorba de masculinitatea lor iar mulți dintre ei consideră că o viață sexuală sănătoasă și activă este un indicator important pentru ceea ce ei consideră a fi un “bărbat adevărat”. Preocupări precum sexualitatea sau ejacularea precoce sunt printre cele mai răspândite, în general, însă acum bărbații încep să își pună întrebări mult mai profunde: cum arată o masculinitate sănătoasă?

Pentru a identifica acest lucru, trebuie mai întâi analizat cu atenție ce NU este o masculinitate sănătoasă. Asta pentru că unul dintre principalele pericole pentru bărbați este reprezentat de așa-numita “masculinitate toxică”, despre se discută din ce în ce mai mult la nivel global.

Cum arată mai exact masculinitatea toxică? Ei bine, conform acestei gândiri, bărbații trebuie să se supună unor criterii bine definite. Bărbații trebuie să fie mereu puternici din punct de vedere fizic dar și duri din punct de vedere emoțional. Chiar agresivi în comportament dacă situația o cere. De asemenea, “bărbații adevărați” resping orice ar putea să fie considerat feminin, cum ar fi să își exprime emoțiile (bărbații adevărați nu plâng niciodată) sau să accepte un sprijin atunci când au probleme importante. Mai mult decât atât, bărbații trebuie să fie mereu competitivi și dominanți pentru a putea să își asigure astfel statutul social dorit, din toate punctele de vedere. Numai așa vor putea atrage partenerele dorite și își vor arăta superioritatea față de ceilalți.

Acest lucru este valabil și la copii. Băieții trebuie să se joace cu mașinuțe, în niciun caz cu păpuși. Băieții nu se îmbracă niciodată în roz. Băieții se comportă violent când e cazul, pentru a nu fi considerați fraieri de grupul de prieteni. 

Preconcepțiile despre masculinitate sunt multe, variate și ilogice. Bărbații nu pot să fie sensibili, vulnerabili, pentru că vor fi slabi. Nu există timp pentru propriile trăiri și sentimente. Bărbaților nu le este frig, iar lista poate continua la infinit. 

Problema apare că majoritatea bărbaților din generația numită millennials are de gestionat o situație foarte dificilă. Bărbații din această generație au fost crescuți cu tați și bunici care se raportează vechile standarde ale masculinității, multe dintre ele toxice, după cum au fost enumerate mai sus. În același timp însă, societatea e evoluat și învață bărbații că nu mai este nevoie să se supună acelor standarde și că pot fi liberi. Aici apare un conflict interior greu de gestionat și o ruptură între ce așteptări au cei din generația anterioară și societatea contemporană.

2. Masculinitatea toxică – totul pornește din copilărie

Aceste concepte profund greșite sunt și dăunătoare, concret vorbind. Realitatea este că bărbații care încearcă să se supună acestor standarde absurde au de suferit pe termen lung iar rezultatele sunt cu adevărat îngrijorătoare.

Însă pentru a înțelege de unde pleacă această masculinitate toxică, este important de știut că totul începe de la vârste mici. Un studiu publicat în 2014 de jurnalul medical american Pediatrics a concluzionat că mamele interacționează vocal mai mult cu fetele decât cu băieții. Un alt studiu coordonat de o echipă de cercetători din Marea Britanie a ajuns la concluzia că mamele din Spania au tendința de a utiliza cuvinte încărcate emoțional mult mai mult cu fiicele decât cu băieții. De asemenea, o cercetare coordonată de oameni de știință de la Universitatea Emory din SUA a concluzionat că tații le cântă și le zâmbesc mult mai des fetelor decât băieților. Tații utilizează de obicei un limbaj mult mai emotiv cu fetele decât cu băieții. La băieți se pune accent pe cuvinte care au o legătură cu cariera, precum “câștig” sau “mândru”.

Mai mult, cercetările în domeniu demonstrează că băieții și fetele plâng în general la fel de mult la vârstele fragede însă începând cu vârsta de cinci ani, băieții încep să primească mesajul că este acceptabil să fie furioși, însă nu pot arăta vulnerabilitate prin plâns.

Putem concluziona așadar că este esențială educația primită în copilărie atunci când se poate contura fie o masculinitate sănătoasă, fie una toxică. Copiii de ambele sexe trebuie să înțeleagă că este bine să fie puternici, însă în același timp este în regulă ca ei să arate și vulnerabilitate și să își elibereze trăirile, nu să le ascundă. Ei trebuie să învețe să fie empatici cu ceilalți. Trebuie să aibă libertatea de a se juca cu ce jucării vor, fără să le fie impuse ori mașinuțele, ori păpușile. Dacă ei vor putea face ce își doresc, vor avea o încredere în sine foarte ridicată și nu vor fi constrânși de anumite norme ale masculinității care pot avea efecte catastrofale pe termen lung.

 

3. Masculinitatea toxică – care sunt consecințele?

Așadar educația primită în copilărie este esențială atunci când vine vorba de masculinitate. Iar schimbările trebuie să aibă loc pentru că există consecințe reale ale masculinității toxice iar acestea trebuie oprite.

Un studiu publicat de Asociația Americană de Psihologie a arătat că bărbații care au o confirmitate ridicată față de caracteristicile clasice ale masculinității toxice au șanse sporite să sufere de depresie și în același timp au șanse mult mai mici să meargă la psiholog pentru că a apela la ajutor este egal cu a arăta vulnerabilitate. Nu ar trebui să mire pe nimeni în acest context că rata de sinucideri la nivel global este de 1,7 ori mai mare la bărbați decât la femei. De asemenea, relevant este și că cel mai important motiv pentru moartea bărbaților de sub 45 de ani din Marea Britanie este sinuciderea.

Dacă ne uităm pe datele din România, vom descoperi o realitate cu adevărat îngrijorătoare. Astfel, rata sinuciderilor în 2014 era de 9 bărbați la 100.000 în timp ce la femei era de 3,2. Așadar de aproape trei ori mai mare la bărbați. Felul în care este promovată masculinitatea la noi în țară este profund greșit și trebuie schimbat pentru că bărbații au de suferit de pe urma acestor abordări.

 

4. Cum arată o masculinitate sănătoasă?

După cum poate fi văzut mai sus, mulți bărbați pot să cadă în capcana masculinității toxice. Acest lucru este foarte ușor pentru că aceste caracteristici sunt asociate cu bărbația la nivel social pe întreg mapamondul iar lupta cu prejudecățile și stereotipurile este una dificilă. Mulți bărbați se gândesc că nu vor mai fi atractivi pentru femei dacă nu arate aceste calități despre care ei consideră că sunt cele esențiale atunci când vine vorba de a fi bărbat.

Însă lucrurile nu trebuie să stea așa atunci când vine vorba de masculinitate. Un mesaj important pe care trebuie să îl înțeleagă bărbații atunci când se discută despre masculinitate este acela că nu este atacată masculinitatea în sine, ci acele caracteristici toxice concrete. Mulți vor avea tendința să intre în defensivă și să considere că în societatea de astăzi devine o rușine să fii bărbat, însă nu este cazul. Abordarea corectă este cea a unui echilibru care să ducă la o sănătate mintală mult mai bună pentru ambele sexe.

Masculinitatea nu trebuie să fie toxică. Bărbații sunt persoane complexe, cu trăiri și caracteristici diferite, exact la fel ca femeile. Ei pot să fie puternici, dar pot în același timp să arate și vulnerabilitate. Trebuie, în primul rând, pentru o masculinitate sănătoasă, să scăpăm de asocierile nefericite între masculinitate și caracterstici dăunătoare.

Spre exemplu, bărbații ar trebui să fie perfect capabili să își exprime trăirile și sentimentele oricum consideră de cuviință. Ei ar trebui să se poată deschide emoțional în fața partenerelor și să le spună, fără perdea, ce simt. Să poată să transmită partenerului că se simt triști, singuri, că le este frică, că nu au o soluție sau că au nevoie de ajutor. Aceste lucruri sunt sănătoase și reprezintă calea către a progresa ca persoană, dar mulți bărbați ezită să ia măsuri tocmai pentru a nu fi considerați slabi. O masculinitate sănătoasă permite bărbaților să fie vulnerabili, să își exprime sentimentele și să ceară ajutor atunci când au nevoie. Iar ei vor ști că acest lucru nu îi face deloc mai puțin bărbați, ci din contră – demonstrează celorlalți că sunt maturi din punct de vedere emoțional și că au crescut ca persoane.

Masculinitatea sănătoasă scapă de competitivitate și dominare ca fiind principalele obiective ale bărbaților. Un bărbat echilibrat emoțional nu va căuta întotdeauna să își arate partea dominantă, ci va încerca să fie empatic și să îi ajute pe cei din jur. Scopul nu este să demonstrezi că ești mai bun decât celălalt, ci ca tu ca persoană progresezi și crești de la zi la zi. Bineînțeles, este perfect în regulă să îți dorești să avansezi în carieră și să îți îndeplinești anumite obiective, dar aceste lucruri pot fi realizate și cu o gândire mai echilibrată. 

Masculinitatea sănătoasă trebuie să elimine violența. Timp de prea multă vreme, violența din partea bărbaților a fost tolerată, ba chiar încurajată de multe ori. Câți părinți nu își lasă băieții să se bată unii cu alții pentru că “așa-s băieții”? Sigur, pe moment poate că nu are nicio consecință, însă la mulți bărbați acest comportament violent devine un tipar periculos în timp. Violența domestică este una dintre cele mai mari probleme ale României iar acest lucru vine în contextul unei societăți care alege să treacă cu vederea violența bărbaților și de multe ori chiar să blameze victimele prin scuze de tipul “dar de ce mai stă cu el?”, “dar de ce s-a dus la el acasă” și așa mai departe. O masculinitate sănătoasă exclude violența și aduce maturitate emoțională pentru bărbați.Le oferă soluții diferite de cele violente pentru a își rezolva problemele. 

O masculinitate sănătoasă vede femeile ca pe ființe egale bărbatului, nu ca pe o “pradă care trebuie vânată” sau ca pe un “trofeu”. O masculinitate sănătoasă acceptă că bărbatul are datorii similare când vine vorba de treburile casnice. O masculinitate sănătoasă elimină proconcepții precum cele care spun că este doar datoria bărbatului să aducă venituri și să susțină financiar familia. O masculinitate sănătoasă nu pune preț pe aspectul fizic al cuiva și nu pune presiune pe bărbați să arate într-un anumit fel sau să se îmbrace într-un anumit fel doar pentru a demonstra că sunt “bărbați adevărați”.

Atunci când vine vorba de masculinitate, este foarte important să înțelegem că ea poate lua o varietate de forme și nu există un singur răspuns la întrebarea “Ce este masculinitatea?” sau “Cum arată un bărbat adevărat?”. Fiecare înțelege masculinitatea cum consideră că este corect, însă important este ca bărbații să se simtă eliberați de prejudecățile menționate mai sus și să știe că pot să se comporte cum doresc. 

 

5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre masculinitate

  1. Ce mai înseamnă masculinitate în 2021?

Masculinitatea nu se mai reduce în 2021 la stereotipul bărbatului puternic, care nu este niciodată vulnerabil și nu își poate expune sentimentele. Masculinitatea în 2021 este variată și are o formă mai echilibrată și sănătoasă. Nu ține cont de elemente superficiale precum aspectul fizic, felul în care te îmbraci etc. 

  1. Este masculinitatea toxică în general? 

Nu. Nu masculinitatea în sine este o problemă, ci doar elementele ei toxice care dăunează în primul rând bărbaților, dar și femeilor. Masculinitatea toxică presupune că nu îți poți arăta sentimentele, nu poți plânge, nu poți fi empatic, trebuie mereu să fii competitiv și dominant și alte criterii arbitrare de acest tip.

  1. Ce pot face pentru a ajunge la o masculinitate sănătoasă? 

Depinde de situația fiecăruia. Dacă tu consideri că ai elemente din masculinitatea toxică, încearcă mai întâi să fii sincer cu tine și să le identifici. Analizează de ce te comporți așa, nu fii dur cu tine și încearcă să îți schimbi atitudinea, treptat. In aceasta privinta poti incerca si unele jucarii sexuale pentru barbati, pentru a fi mai deschis.

  1. Ce consecințe are masculinitatea toxică?

Din păcate, consecințele masculinității toxice sunt reale și concrete. Ea duce la un grad ridicat de depresie în rândul bărbaților și îi face pe aceștia reticenți la ideea de a cerea ajutor specializat atunci când au nevoie.

  1. De ce se schimbă ideea de masculinitate? 

Este nevoie de o schimbare pentru a scăpa de atitudinile și mentalitățile care sunt profund dăunătoare pentru sănătatea mintală a bărbaților. Prejudecățile și stereotipurile sunt combătute constant pentru ca bărbații să poată fi mai liberi și să se exprime așa cum își doresc.

sursă foto: unsplash.com

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *