Feromonii: ingredientul secret al atracției și chimiei dintre sexe

Atracția sexuală a reprezentat dintotdeauna unul dintre cele mai fascinante subiecte de cercetare pentru oamenii de știință și specialiștii în domeniu. Conform celor mai recente studii, creierul uman știe foarte clar ce fel de relație își dorește să stabilească în raport cu celelalte persoane, încă din primul moment în care le cunoști. Prin urmare, acesta trimite anumite semnale nervoase în tot restul corpului, generând, astfel, antipatia, simpatia platonică sau atracția sexuală față de fiecare persoană cu care intri în contact.

         Cu toate acestea, felul în care funcționează această psihologie umană este încărcat, încă, de numeroase mistere pentru știință. Cauzele atracției sexuale au fost deja deslușite, precum aspectul fizic, caracteristicile psihologice sau, în unele cazuri, chiar calitățile amorfe. Procesele neurologice care te fac, însă, să simți sau nu această atracție față de o altă persoană, rămân încă supuse unor multe semne de întrebare.

         În ceea ce privește factorii care influențează atracția, un lucru este, totuși, sigur: hormonii joacă un rol extrem de important în acest sens. Întregul regn animal, inclusiv specia umană, emite diverse tipuri de hormoni în scopul împerecherii. În cazul omului, acest proces este mult mai complex decât în cazul altor specii, pentru că aici intervine, pe lângă simplul act al procreării, sentimentul de atracție, generat de un întreg amalgam hormonal pe care corpul îl emite ca reacție față de factorii externi. Cei mai importanți sunt dopamina,

norepindefrina (sau noradrelanina) și, după cum au arătat numeroase studii recente, feromonii.

         Citește acest articol pentru a afla ce reprezintă cu exactitate feromonii, cum influențează aceștia atracția sexuală și cum îi poți folosi pentru a spori chimia dintre tine și reprezentantul sexului opus. 

1. Feromonii: ce sunt feromonii, cum au fost descoperiți și cum se manifestă aceștia în funcție de sex

Prin definiție, feromonii sunt hormonii care, la majoritatea speciilor animale, sunt responsabili de actul de reproducere. În regnul animal, aceștia pot fi secretați atât de masculi, cât și de femele, pentru a determina schimbări comportamentale și a trimite semnale în scopul împerecherii. În cazul omului, feromonii pot fi mai degrabă catalogați drept semnale chimice olfactive care pot avea un efect major asupra nivelului de atracție sexuală resimțit de reprezentanții sexului opus.
Spre deosebire de celelalte categorii de hormoni umani, feromonii sunt ectohormoni, ceea ce înseamnă că sunt secretați la suprafața corpului și că nu influențează neapărat propriul organism, ci, mai degrabă, comportamentul persoanelor cu care purtătorul lor intră în contact.

Ca scurt istoric, feromonii au fost pentru prima dată descoperiți la sfârșitul secolului XIX, de către biologul francez Jean-Henri Fabre. Studiind o femelă aparținând speciei de molii Saturnia pyri, acesta a descoperit că masculii sunt atrași olfactiv de aceasta și își pot găsi drumul către ea prin intermediul unor hormoni ai împerecherii pe care aceasta îi emite. 

Cu toate acestea, termenul de „feromon” nu a primit o explicație științifică decât aproape 90 de ani mai târziu, în 1959, când cercetătorii au descoperit faptul că femelele din specia fluturelui de mătase emite un anumit hormon responsabil de actul reproducerii. Omul de știință responsabil pentru această descoperire este biochimistul german Adolf Butenandt, laureat al premiului Nobel, care a identificat în mod chimic acest hormon și i-a dat denumirea de „bombykol”. 

Din punctul de vedere al comportamentului uman, feromonii specifici omului au fost descoperiți în 1986 de cercetătoarea Winnifred B. Cutler, care îi definește drept „pura esență a activității sexuale”.

Atât femeile, cât și bărbații sunt capabili de a produce propriile tipuri de feromoni. Deși unele studii au sugerat că aceștia pot fi prezenți în absolut orice tip de secreție corporală, majoritatea atenției se îndreaptă înspre zona axilei ca punct de concentrare a acestora. 

În cazul bărbaților, hormonul steroid de androstenedionă este considerat a fi feromonul principal responsabil de atracția sexului opus. Numeroase studii au arătat faptul că acest hormon poate fi perceput pe cale olfactivă de reprezentantele sexului feminin, cu o mai mică sau mai mare sensibilitate, în funcție de persoană. De altfel, acest hormon este folosit cu aplicare locală inclusiv în industria farmaceutică, dovedindu-se faptul că poate determina îmbunătățirea puterii de concentrare și a stării de bine în cazul femeilor. Cele mai recente studii au descoperit chiar o interdependență între acest hormon masculin și libidoul sau dorința sexuală a femeii, mai ales în jurul perioadei de ovulație.

         În cazul femeilor, feromonii sunt, în cea mai mare parte, secretați tot prin intermediul zonei axilare. Cu toate acestea, numeroase studii au descoperit faptul că feromonii pot fi prezenți inclusiv în secrețiile vaginale, laptele mamar, salivă sau chiar respirație. Hormonul cel mai des întâlnit în cazul sexului feminin, pe care cercetătorii îl includ în categoria feromonilor, este estratetraenolul care, conform specialiștilor, poate avea un efect direct asupra excitării masculine.

2. Despre feromoni: cum pot influența feromonii atracția și chimia sexuală

Atracția sexuală poate fi influențată de numeroși factori externi, de la trăsăturile fizice sau comportamentale, până la stilul de îmbrăcăminte sau chiar voce. Cu toate acestea, ai întâlnit vreodată o persoană față de care să simți o atracție fizică puternică și instantă, fără să îți poți explica în mod exact motivul? Răspunsul poate sta chiar în simțul olfactiv!

Conform experților, mirosul este un stimulent senzorial legat în mod direct de atracția sexuală. Acest fapt se datorează chiar feromonilor, mesagerii chimici responsabili, în cea mai mare măsură, de nivelul de atracție pe care îl simți față de altă persoană. În funcție de tipul lor (feromoni de semnal sau primi), aceștia pot determina reacții comportamentale diferite în cazul reprezentanților sexului opus. 

Prima categorie joacă rolul unor factori de atracție sau de repulsie, determinând atitudini comportamentale de scurtă durată și fiind responsabili strict de atracția fizică. Spre deosebire de aceștia, feromonii primi sunt responsabili pentru schimbări pe termen lung, influențând raportul emoțional sau chiar anumite schimbări hormonale în interiorul organismului.

         Prin urmare, feromonii de semnal sunt cei care determină nivelul de atracție dintre reprezentanții celor două sexe. Fiind secretați de glandele sebacee, aceștia nu sunt resimțiți în mod direct, ci mai degrabă asimilați în mod inconștient de către bărbați sau femei.

Astfel, ei pot fi definiți drept stimulente sexuale, nivelul de feromoni produs de glande influențând din toate punctele de vedere activitățile intime. Numeroase studii au arătat faptul că persoanele al căror organism produce un nivel mare de astfel de hormoni tind să aibă o activitate sexuală regulată și mult mai intensă, bucurându-se, în același timp, de un nivel sporit de încredere în sine și fiind mult mai dezinvolți în relaționarea cu persoanele de sex opus.

 

De asemenea, un nivel ridicat de feromoni te poate face să pari mai atractiv din punct de vedere sexual pentru celelalte persoane sau, din contră, poate pune o barieră între tine și anumiți reprezentanți ai sexului opus. Cu alte cuvinte, feromonii funcționează pe ambele căi: ei sunt responsabili atât de atracția fizică, cât și de sentimentul de repulsie pe care îl poți resimți față de alte persoane. 

Conform specialiștilor, acest lucru se poate datora atât nivelului de feromoni pe care organismul tău îl generează, cât și „compatibilității feromonale”, creierul tău simțindu-se în mod instant atras de hormonii emanați de persoana de sex opus cu care relaționezi și vice-versa. Organul chemoreceptor responsabil pentru detectarea și stabilirea compatibilității feromonale este „organul vomeronazal” (VNO) sau „organul lui Jacobson”, localizat în cavitatea nazală, deasupra osului palatin.

3.Feromonii umani și industria parfumurilor: cum poți controla feromonii pentru a spori atracția sexuală

În ultimii ani, chimiștii și cercetătorii din industria parfumurilor au descoperit cum pot fabrica feromoni sintetici și cum îi pot integra în componența unei sticluțe de parfum pentru a spori sex appeal-ul și a facilita atracția fizică a persoanelor de sex opus. Astfel, parfumurile cu feromoni conțin doze concentrate a acestor hormoni, suplimentând, astfel, nivelul natural de producție al feromonilor pe care îi excretă organismul. Cum te poți folosi, însă, de aceste stimulente pentru a deveni în mod instantaneu mai atractiv pentru reprezentanții sexului opus?

 

În primul rând, este important să ții cont de zona de aplicare a parfumului. Pentru a-i maximiza efectul, aplică doze mici pe suprafața punctelor de pe corp care emană cea mai mare cantitate de căldură, precum încheieturile, baza gâtului, pieptul sau chiar în spatele urechilor. În cazul femeilor, potențiale zone de aplicare pot fi reprezentate și de glezne sau de partea posterioară a genunchilor. În funcție de componența parfumului și de nivelul de alcool pe care îl conține, îl poți aplica inclusiv pe suprafața axilelor, în jurul zonei intime sau pe păr. În cazul bărbaților, parfumurile cu feromoni s-au dovedit a fi eficiente și atunci când sunt aplicate pe gulerul cămășii sau pe suprafața manșetelor.

      De asemenea, poți găsi pe piață și feromoni comercializați sub formă de concentrat. Aceștia nu au, de obicei, niciun fel de parfum și pot fi amestecați, în doze mici, cu produse pe care le folosești în mod regulat, precum creme de corp, uleiuri pentru masaj sau geluri de duș. Dacă achiziționezi un concentrat de feromoni fără fragranță, îl poți amesteca și cu parfumul tău preferat, căci nu îi va afecta în niciun mod compoziția.

 

         Nu în ultimul rând, este important să ții minte acest lucru: deși parfumurile cu feromoni te pot ajuta, prin componența lor, în sporirea sex appeal-ului, ele trebuie să facă parte dintr-un pachet complet pentru a-și atinge potențialul maxim. Astfel, este important ca și comportamentul tău să fie în armonie cu efectul pe care ți-l dorești. Ai încredere în tine, în fizicul tău și în propriile tale forțe! Sparge gheața, fii deschis întotdeauna la socializare sau, dacă ai deja un partener/parteneră, la experimentare. Toate aceste lucruri, alături de stimulentele pe bază de feromoni, vor lucra în armonie și te vor transforma, cu siguranță, în cea mai irezistibilă versiune a ta! 

 

Feromonii reprezintă, cu siguranță, o componentă cu un rol esențial în atracția sexuală care se stabilește încă de la primul contact cu cealaltă persoană. Fiind capabili atât de a genera atracție, cât și repulsie, aceștia sunt senzorii care îți îndrumă creierul în a face alegeri compatibile cu tine, cu modul tău de gândire sau chiar cu stilul tău de viață. În prezent, feromonii nu mai reprezintă însă doar atât, putând fi utilizați inclusiv ca modalități de sporire a sex appeal-ului și a magnetismului personal. Încearcă acum un parfum pe bază de feromoni și privește cum totul în jurul tău se schimbă! 

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com.

 

 

 

 

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre feromoni

 

 

  • Feromonii au un anumit miros specific? Pot fi simțiți de reprezentanții sexului opus?

 

Pentru că feromonii sunt o categorie de hormoni externi, aceștia nu au un miros specific. Ei nu pot fi resimțiți în mod direct de reprezentanții sexului opus, ci, mai degrabă, captați de receptorii olfactivi și interpretați în mod inconștient de către creier. 

 

 

  • Pot feromonii să genereze mai mult decât simpla atracție sexuală? 

 

Da, feromonii sunt capabili de a genera mai mult decât o simplă atracție fizică. În funcție de tipul lor, aceștia pot fi responsabili inclusiv pentru crearea conexiunilor emoționale pe termen lung sau chiar pentru anumite schimbări hormonale la nivelul organismului. De asemenea, dacă utilizezi un parfum pe bază de feromoni înainte de a întreține un raport sexual, acesta va acționa ca un afrodisiac, sporind plăcerea ta și a partenerului/partenerei tale și facilitând chiar, în unele cazuri, orgasmul.

 

 

  • La ce trucuri poți apela pentru a utiliza parfumurile cu feromoni în dormitor?

 

 

Pentru a-i face o surpriză plăcută partenerului tău și a-i spori atracția fizică înainte de un contact sexual, pulverizează câteva pufuri de parfum pe lenjeria intimă  sau pe așternutul de pat. Pentru că parfumul se evaporă mult mai greu de pe suprafețele textile comparativ cu pielea, mirosul va fi mai intens și mult mai de durată, contribuind la satisfacerea sexuală în dormitor.

 

 

  • Cum funcționează parfumurile pe bază de feromoni?

 

 

Majoritatea parfumurilor pe bază de feromoni au în componența lor o anumită concentrație de hormoni artificiali, sporind, astfel, efectul celor emiși de corpul tău. De aceea, acestea vor contribui la atracția sexuală pe care reprezentanții sexului opus o vor simți față de tine, dându-ți, în același timp, încredere în tine și în propriile forțe.

 

 

  • Ce efecte au feromonii asupra persoanelor de sex opus?

 

 

Conform studiilor, feromonii sunt stimuli olfactivi care pot determina schimbări comportamentale pentru persoanele de sex opus. Pe lângă sporirea nivelului de atracție sexuală, aceștia pot determina inclusiv reacții fizice precum excitarea sau erecția. De asemenea, feromonii pe care îi emană corpul tău pot fi responsabili și pentru întărirea conexiunilor emoționale sau chiar creșterea nivelului de dopamină. 

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *