Libidoul – ce este și cum poți hrăni apetitul sexual în cuplu

Libidoul - ce este și cum poți hrăni apetitul sexual în cuplu

O relație de cuplu fericită se bazează, printre altele, pe o viață sexuală de calitate, în cadrul căreia cei doi parteneri se doresc reciproc și își oferă satisfacția dorită. Pe lângă aspectele care te fac să te simți confortabil atunci când ești într-o relație, pentru a păstra vie atracția dintre voi doi, este nevoie de mister, de pasiune și de explorare a unor idei și teritorii noi. Dacă aceste aspecte sunt neglijate, rutina își va face simțită prezența și în curând vă veți plictisi unul de altul. În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre libido și cum să ai o viață de cuplu reușită.

1. Ce este libidoul?

Apetitul sau dorința de satisfacere sexuală se numește libido, termen ce își are originea în limba latină. Prezența lui este considerată un semn de sănătate mentală și fizică. Este foarte important să reții că acesta variază de la persoană la persoană, așadar ceea ce unii consideră nivel normal al libidoului poate fi exagerat, sau dimpotrivă, foarte redus pentru alții. Aceste niveluri diferă în funcție de o serie lungă de factori, de natură biologică, psihologică și socială. Așadar, atât timp cât tu și partenerul tău sunteți satisfăcuți de activitatea voastră erotică, nu trebuie să vă comparație cu alte cupluri.

Din punct de vedere biochimic, apetitul sexual este determinat de prezența testosteronului, un hormon sexual masculin, care se găsește, în cantități semnificativ mai mici, și în organismul feminin. Cu toate acestea, așa cum vei afla în rândurile de mai jos, lipsa acestuia nu este singura cauză ce poate duce la scăderea libidoului. Pe lângă acest hormon, mai există și alte substanțe care influențează dorința sexuală a unei persoane, precum oxitocina, dopamina, serotonina, estrogenul, progesteronul și norepinefrina. Poți observa astfel că acest aspect al existenței uman este extrem de complex și greu de controlat.

2. Posibile cauze ale scăderii libidoului la femei și la bărbați

Multe dintre cupluri se confruntă în istoricul lor cu momente în care libidoul unuia sau al ambilor parteneri înregistrează o scădere ce naște îndoieli și produce îngrijorare. Fiecare dintre cei doi se întreabă dacă acest fenomen apare din vina lor, dacă reprezintă semnul unor probleme în relație sau dacă indică prezența unor afecțiuni medicale. Pentru a identifica ce anume cauzează această diminuare a poftei sexuale, este esențial ca cei doi să comunice sincer și să investigheze posibilele explicații. Vei vedea în continuare cum anumiți factori pot conduce la această modificare. 

2.1. Stresul

Printre cele mai des întâlnite cauze ale lipsei dorinței de a face sex se numără stresul cotidian. Probabil ai auzit adesea spunându-se despre femei că apelează la replica “Mă doare capul!” pentru a se sustrage unor momente intime cu partenerul. Multe dintre ele declară direct că pur și simplu nu au chef de sex. Anumite studii arată că, mai ales pentru acestea, dar și pentru bărbați, stresul zilnic afectează apetitul erotic deoarece îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi și înfruntarea obstacolelor ce apar inevitabil în viața fiecăruia consumă energia și atenția ce ar fi trebui îndreptate către partener. O parte dintre femei spun că ar avea o disponibilitate mai mare pentru sex dacă ar scăpa de o parte din îndatoririle din casă.

2.2. Alimentația

Un alt factor important îl reprezintă mâncarea pe care o consumi. Deși la prima vedere pare că acestea nu au nicio legătură, alimentele influențează în mod direct hormonii din organismul tău, care, așa cum este menționat la începutul articolului, sunt responsabili pentru libido. Printre cele care reduc apetitul sexual se numără următoarele:

  • Mâncarea procesată – acesta este un termen mai larg care se referă la multe tipuri de alimente ce trec prin procese chimice și termice înainte de a ajunge la consumator. De exemplu, făina albă își pierde aproape toate proprietățile nutritive după rafinare, inclusiv un procent mare din cantitatea de zinc, element esențial pentru buna funcționare a aparatului reproducător masculin.
  • Sucurile acidulate de dietă – aspartamul folosit ca îndulcitor reduce nivelul de serotonină.
  • Popcorn preparat la microunde – substanțele chimice folosite în ambalare cauzează probleme de prostată și afectează performanța sexuală.
  • Alcoolul în cantități mari – poate afecta capacitatea erectilă a bărbaților.
  • Brânza din lapte tratat cu hormoni – afectează nivelurile de testosteron și estrogen.
  • Carnea tratată cu hormoni – afectează nivelurile de testosteron și estrogen.
  • Zahărul în exces – influențează nivelurile de insulină, estrogen și testosteron, cauzând disfuncții erectile.
  • Mezelurile – substanțele din ambalaje cauzează modificări hormonale.
  • Soia – afectează nivelurile de testosteron și estrogen.

2.3. Lipsa somnului

Pentru a avea un nivel de energie optim, necesar vieții erotice, somnul este esențial. Lipsa acestuia duce la oboseală cronică și te împiedică să ai starea mentală potrivită pentru a te putea bucura cu adevărat de momentele intime alături de iubitul sau iubita ta. De aceea, asigură-te că dormi în jur de opt ore în fiecare noapte și că ai un somn cu adevărat odihnitor. 

2.4. Medicamentele

Tratamentele care se întind pe perioade medii sau lungi pot influența și ele intensitatea apetitului sexual. Medicamentația care se bazează pe hormoni, cum este cazul anticoncepționalelor, antidepresivele, terapiile împotriva cancerelor pot să creeze dezechilibre ale glandelor endocrine, rezultând în scăderea libidoului. Dacă te afli sub un astfel de tratament, poți discuta cu medicul tău despre posibile soluții care să diminueze efectele acestuia.

2.5. Vârsta

De asemenea, trebuie să știi că intensitatea instinctelor erotice variază odată cu trecerea timpului. Un aspect interesant îl reprezintă faptul că femeile și bărbații au fluxuri diferite ale libidoului pe parcursul vieții. Majoritatea persoanelor de sex feminin ating vârful apetitului sexual între 30 și 40 de ani, pe când pentru cele de sex masculin acest lucru se întâmplă în anii adolescenței.

2.6. Menopauza

Etapa menopauzei reprezintă un proces plin de schimbări hormonale și psihice pentru femeie, iar dacă unele depășesc această fază mai ușor, altele se confruntă cu dezechilibre majore. Printre modificări intervine, adesea, și pierderea dorinței sexuale, însă ea revine, de cele mai multe ori, în perioada post-menopauză.

2.7. Anumite afecțiuni

Libidoul poate suferi și din cauza prezenței unor boli precum obezitatea, diabetul, hipotiroidismul sau a unor afecțiuni de ordin psihologic, precum depresia sau anxietatea. Pe lângă afecțiuni în sine, și tratamentele acestora pot altera apetitul sexual. 

2.8. Lipsa unei conexiuni reale între parteneri

Una dintre cele mai întâlnite cauze pentru scăderea dorinței sexuale este absența conexiunii erotice dintre cei doi parteneri. Prin conexiune se înțelege o comunicare sinceră și eficientă, o atracție reciprocă și o apetență de a experimenta lucruri noi. Uneori se întâmplă ca fiecare dintre ei să fie prezent fizic, însă mental sa se afle în zone total diferite, cuprinși de gânduri și explorând fantezii în mod separat. Acest lucru duce la ruperea legăturii emoționale, la instaurarea rutinei și a unui fel de a face dragoste fără a fi implicat cu adevărat în actul sexual. Un astfel de fenomen poate apărea la cuplurile noi, când cei doi nu sunt compatibili, când sunt prea temători sau stresați, dar și în cazul cuplurilor care sunt împreună de mai mult timp. 

3. Cum poate fi depășită lipsa apetitului sexual

Din fericire, există numeroase metode prin care acest obstacol poate să fie depășit într-o relație, iar spațiul intim să își recapete farmecul. Acestea presupun din partea ta și a jumătății tale o dorință reală de a fi împreună și de a găsi o soluție. 

3.1. Comunicarea sinceră în cuplu și eliminarea rutinei

Din cauza sentimentului de rușine sau pentru că îți dorești să nu îl rănești pe cel de lângă tine, poate că te gândești să ții ascunsă această stare cu care te confrunți. Sau, dimpotrivă, dacă celălalt este cel care nu mai oferă aceeași implicare în viața sexuală, eviți să deschizi discuția pentru a nu-i face reproșuri. 

Din nefericire această abordare va înrăutăți lucrurile în timp, fără a oferi o rezolvare. Primul pas care trebuie îndeplinit este să te asiguri că există comunicare deschisă între voi doi. Oricare ar fi adevărata cauză a acestei probleme, cel mai probabil o puteți depăși mai eficient împreună. Așadar, spune-i iubitului sau iubitei tale ce anume simți în legătură cu momentele în care faceți dragoste, dar ai grijă să adopți o atitudine blândă și să NU transformi discuția într-un conflict. Poate că îți dorești ca persoana de lângă tine să poarte un costum sexy în timp ce sunteți împreună sau să folosiți un anumit tip de stimulente sexuale, pentru a face lucrurile mai interesante și mai atrăgătoare. Îi poți comunica fanteziile tale și cum anume îți place să fii tratat în timpul sexului. Vorbește-i despre zonele erogene și vino cu sugestii noi care să vă incite pe amândoi. De exemplu, lenjeria erotică este una dintre cele mai utilizate metode de a adăuga pasiune momentelor în cuplu. Nu ezita să împărtășești ceea ce te excită, dar acceptă dacă partenerul sau partenera ta nu se simt confortabil cu ideile tale. Împreună puteți găsi o soluție care să vă satisfacă pe amândoi.

3.2. Odihna și sportul

Pentru a avea grijă de relația ta, mai întâi trebuie să ai grijă de tine. Asigură-te că te odihnești, că dormi suficient și că nu te lași acaparat de grijile cotidiene. Dacă îți dorești să ai mai multă energie și vigoare, include în programul tău cel puțin 30 de minute de sport zilnic. Un corp mai rezistent și o muscultură dezvoltată vor fi de partea ta, iar imaginea despre sine se va îmbunătăți. Mai mult ca sigur, această modificare se va reflecta și în dormitor.

3.3. Dieta – alimente care pot crește nivelul libidoului

De asemenea, acordă o atenție deosebită regimului alimentar la care te expui. O dietă echilibrată te va ajuta să ai un organism sănătos, care își îndeplinește funcțiile cu brio. Mai mult decât atât, apelează la alimente care sunt cunoscute pentru proprietățile lor afrodiziace:

  • ciocolata neagră
  • extractul de ginkgo biloba
  • ginseng
  • fistic
  • șofran
  • rodie
  • scoici
  • smochine
  • vin roșu 
  • căpșuni

Câteva dintre acestea pot fi folosite cu ușurință în realizarea unui meniu pentru o cină romantică, așa că nu ezita să le folosești. Pe lângă acestea, poți apela de asemenea la produse afrodisiace care să reaprindă scânteia dintre voi doi.

3.4. Psihoterapia

În cazul în care te confrunți cu griji mai mari decât cele obișnuite, atunci este indicat să discuți cu un psihoterapeut, care să te ajute să depășești cauzele pentru că întâlnești obstacole în activitatea sexuală. Poate fi vorba de temeri mai vechi, de anumite necesități pe care partenerul nu reușește să le înțeleagă sau pur și simplu, ai nevoie de îndrumări pentru a comunica mai eficient cu persoana iubită. Astăzi, tot mai multe persoane apelează la consiliere sau psihoterapie, fapt ce îi ajută să își atingă obiectivele mai repede și mai eficient decât ar face-o pe cont propriu. 

3.5. Terapia de cuplu

Este posibil ca anumite perechi să aibă nevoie de o formă de consiliere specifică, la care merg împreună. Terapia de cuplu a ajutat mulți parteneri să își redescopere dorința pentru jumătățile lor, după ce au înțeles mai bine ce anume îi aduce în impas. Faptul că explorează cu un specialist zonele problematice ale relației lor îi face să-și pună întrebările corecte și să repare aspecte despre care nici nu erau conștienți că pot fi îmbunătățite.

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre libidou

Ce înseamnă libidoul scăzut la femei/la bărbați?

Un nivel scăzut al libidoului înseamnă diminuarea dorinței sexuale. Această scădere poate fi cauzată de factori biologici, sociali sau psihologici.

De ce scade libidoul femeilor?

Apetitul sexual poate scădea, atât la femei, cât și la bărbați, din mai multe motive: schimbări hormonale, afecțiuni, stil de viață nesănătos, instaurarea rutinei în viața sexuală.

Ce pot face pentru creșterea libidoului?

Pentru creșterea libidoului există o serie de soluții: stimulente, introducerea unor elemente de noutate în viața intimă, precum jucăriile sexuale sau îndeplinirea fanteziilor sexuale.

Cum poți ști dacă ai o problemă legată de libido?

Nivelul libidoului variază de la persoană la persoană. De aceea, acest lucru devine o problemă atunci când începe să creeze obstacole în calea satisfacției sexuale, a ta sau a partenerului.

Cum se poate crește nivelul libidoului în timpul unui tratament hormonal?

Dacă îți dorești să combați efectele secundare ale tratamentelor hormonale, va trebui să consulți medicul. Acesta îți va putea prescrie anumite substanțe care să te ajute. 

 

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *