IGIENA INTIMĂ – Trucuri pentru a-ți redobândi starea de bine

Vaginul este un organ foarte important, care trebuie îngrijit ca la carte, pentru a fi evitate anumite afecțiuni care pot afecta viața sexuală, șansele de a rămâne însărcinată și multe alte aspecte ale vieții intime.

De aceea, trebuie să afli cât mai multe despre igiena intimă și regulile acesteia, pentru a ști cu exactitate ce este bine să faci și ce nu din acest punct de vedere. Cert este că medicii recomandă să acorzi o atenție sporită acestei zone, deoarece este una foarte sensibilă și predispusă la infecții.  

Află de la Pasiune.ro mai multe informații utile despre igiena intimă.

1. Igiena intima la femei – Ce trebuie să faci ca să-ți menții sănătatea zonei intime?

 

Femeile se confruntă adesea cu diferite probleme cauzate de o igienă intima precară, fapt pentru care trebuie să fii foarte atentă atunci când vine vorba despre vaginul tău. Nu este suficient să te speli la timp, ci mai trebuie să faci anumite lucruri, pentru a fi mereu curată și îngrijită în zona vaginală.

Dacă te confrunți adesea cu infecții, este clar că faci ceva greșit sau că omiți un element important din îngrijirea intimă feminină. De aceea, este indicat să fii foarte atentă cu privire la pașii care te pot ajuta să-ți menții o igienă corectă a zonei intime.

 

  • Spală-te zilnic

 

Vaginul stă mereu ascuns sub lenjeria intimă, într-un mediu umed, deci ideal pentru dezvoltarea bacteriilor care pot provoca diverse probleme de sănătate. Din acest motiv, este recomandat să cureți zilnic, cu grijă, această zonă, pentru a evita anumite infecții care pot fi foarte periculoase.

Evită gelurile de duș cu parfum puternic, deoarece pielea este foarte sensibilă în această zonă și ar putea fi afectată. De asemenea, nu utiliza buretele, deoarece poate conține germeni dăunători. Alege mereu produse specializate pentru curățarea zonei intime și numai branduri de încredere.

 

  • Schimbă lenjeria intimă în fiecare zi

 

Așa cum trebuie să faci duș zilnic, la fel trebuie să procedezi și cu privire la schimbarea lenjeriei intime. Ea trebuie înlocuită în fiecare dimineață sau seară, imediat după duș, astfel încât mediul să fie unul cât mai curat, pentru cât mai mult timp posibil. 

Chiar dacă chiloții înconjoară doar partea exterioară a vaginului, acest lucru nu înseamnă că aceștia nu conțin bacterii, care se pot aduna pe parcursul zilei. În plus, doar în acest fel zona intimă își poate păstra un miros plăcut în fiecare zi. 

 

  • Usucă-te imediat după ce ieși din piscină

 

Dacă iubești să mergi să înoți la bazin sau la piscină, este indicat ca imediat după ce ieși din apă să usuci cât mai bine zona intimă. În plus, este ideal să faci un duș înainte să pleci acasă, pentru a îndepărta cât mai repede orice microbi ai fi putut lua din apa bazinului, unde au mai intrat și alții înaintea ta și să tamponezi, apoi, ușor zona cu un prosop moale și absorbant.

 

  • Fă duș înainte și după orice partidă de sex

 

Multe persoane nu fac duș înainte și după o partidă de sex, iar acest lucru este greșit. O baie cu spumă, în care să folosești diferite uleiuri și geluri hidratante, îți va lăsa pielea catifelată și parfumată, ceea ce îl va atrage și mai mult pe partenerul tău. După, curățarea zonei intime este de asemenea necesară, pentru a preveni apariția diferitelor răceli.

Foarte multe persoane sunt de părere că un duș cald după o partidă de sex poate împiedica apariția unei sarcini nedorite, însă acest lucru complet fals. Pentru a nu rămâne însărcinată, ai nevoie de metode contraceptive, precum prezervativele și anticoncepționalele.

  •  Alege să porți doar lenjerie intimă potrivită

Renunță la chiloții din satin sau la cei din material sintetic, pentru a te orienta spre cei realizați din 100% bumbac. Acest material este prietenos cu pielea, nu irită și nu provoacă mâncărimi, fapt pentru care lenjeria intimă realizată din bumbac este ideală.

 

  • Schimbă des prosoapele cu care te ștergi în zona intimă

 

Este esențial ca prosopul să fie utilizat doar de către tine, deoarece este un obiect personal. În plus, este necesar să-l înlocuiești cu unul proaspăt spălat la un interval de circa 2 zile, pentru a te asigura că nu există riscuri la care să te expui, atunci când te ștergi după duș.

  •  Schimbă tampoanele în mod regulat

Este indicat ca în perioada menstruației să schimbi tampoanele la trei sau patru ore, în funcție de nevoile tale. Acest lucru te va ține cât mai departe de iritații, disconfort și mirosuri neplăcute. La fel trebuie să procedezi și în cazul tampoanelor zilnice, care deși sunt mai subțiri, trebuie schimbate la fel de des.

  •  Mergi regulat la medicul ginecolog

Trebuie să mergi la medic, indiferent dacă ai o problemă sau nu. Poți contacta doctorul doar pentru o verificare de rutină, pentru a te asigura că totul este în regulă în zona intimă. Acest lucru te poate ajuta să descoperi din timp, din faza incipientă, anumite probleme, care ar putea fi tratate în acest fel într-un mod mult mai ușor și mai puțin costisitor.

În plus, este ideal ca de îndată ce simți un disconfort sau remarci anumite nereguli, să  îți faci o programare la un doctor de încredere, la care mergi de obicei. Doar în acest fel, poți preveni complicațiile și poți remedia rapid problema.

Ceea ce este foarte important de reținut este că nu trebuie să te tratezi după cum consideri de cuviință, ci numai în urma sfaturilor unui specialist. Poți înrăutăți situația dacă aplici diferite creme și geluri, fiindcă multe pot conține substanțe care provocă reacții adverse la contactul cu pielea ta.

De aceea, nu amâna sau evita momentul consultului din cauza faptului că îți este rușine să te dezbraci, pentru a fi verificată. Foarte multe femei fac această greșeală, care, mai pe urmă, le poate costa scump, atât din punct de vedere medical, cât și financiar. Toată lumea face acest lucru, așa că nu are de ce să-ți fie teamă sau rușine. În plus, ginecologul cu asta se ocupă, așa că nu ești nici prima, nici singura pe care o examinează.

Unele dintre aceste trucuri de igienă intimă pentru femei pot și trebuie să fie aplicate și de către bărbați, pentru a-i ajuta și pe aceștia să rămână sănătoși timp îndelungat.

Mai mult decât atât, igiena intimă în timp de sarcină trebuie sporită, pentru a avea cât mai multă grijă de tot acest proces atât de frumos. Astfel, respectă cu sfințenie toți pașii de mai sus, pentru a nu întâmpina probleme care să necesite medicamentație.

2. Igiena intimă – Cauzele mirosurilor urâte

Este normal ca vaginul să aibă un anumit miros, însă în momentul în care acesta devine deranjant, este clar că există o problemă. De cele mai multe ori, igiena intima precară poate provoca acest lucru, însă mai există și alți factori. De aceea, este stringent un consult medical, pentru a se putea constata cu precizie cauza.

Cu toate acestea, dacă constați că scurgerile vaginale au un miros înțepător, trebuie să știi că acesta poate fi provocat de următorii factori:

 

  • Lipsa igienei

 

După cum știi deja, vaginul trebuie spălat frecvent, pentru a fi curat și sănătos. De aceea, lipsa igienei intime poate conduce la apariția unui miros neplăcut. Este esențial ca în momentul în care depistezi un miros care îți displace, să încerci să remediezi problema în primă fază cu ajutorul unei băi fierbinți și relaxante.

În cazul în care mirosul persistă, trebuie să suni la ginecolog. Poate fi vorba despre o problemă de sănătate.

 

  • Infecție

 

Una dintre cele mai frecvente probleme ale zonei intime la femei este vaginoza bacteriană. Aceasta produce un miros asemănător celui de de pește și poate provoca mâncărimi, iritații și o secreție gălbuie. De obicei, tratamentul acestei infecții constă în administrarea unor antibiotice, menite să elimine infecția în totalitate.

 

  • Tampon utilizat mai mult de 4 ore

 

În cadrul trucurilor de ingrijire intimă la femei se află și ideea precum căreia tamponul trebuie schimbat la circa 4 ore. Acest lucru este obligatoriu, pentru a evita infecțiile și mirosurile înțepătoare, care nu fac sunt pe placul niciunei femei.

În cazul în care utilizezi tampoane interne, există un risc ridicat ca într-o zi foarte aglomerată și agitată să uiți de ele, mai ales că acestea nici măcar nu se simt în momentul în care sunt purtate. În cazul în care îți amintești de faptul că l-ai uitat în interiorul vaginului, trebuie să-l scoți urgent, iar dacă nu reușești, trebuie să mergi de urgență la ginecolog.

  •   Transpirație

Toată lumea transpiră, mai ales vara, când temperaturile sunt foarte ridicate. De aceea, în această perioadă a anului, igiena intimă trebuie să se afle pe primul plan al fiecărei femei, deoarece transpirația poate conduce la apariția unor mirosuri urâte.

De asemenea, aceste mirosuri neplăcute pot apărea și în urma unor exerciții fizice intense, deoarece corpul transpiră și în acest loc. Deci nu uita de curățarea atentă a acestei zone după fiecare efort fizic!

  •   Perioada de menstruație

Chiar dacă schimbi tamponul la oră fixă, acest lucru nu înseamnă că vaginul tău nu miroase într-un mod diferit în perioada de menstruație a lunii. Din cauza faptului că sângele are un nivel ridicat de pH, flora vaginală poate produce un miros metalic. Acest lucru ar trebuie să ia sfârșit în momentul în care se încheie menstruația.

În caz contrar, alta poate fi cauza apariției mirosului urât. Din acest motiv, este stringent ca activitatea intimă și igiena să fie urmărite pas cu pas, pentru a ști întotdeauna cam care ar putea fi cauzele unei probleme.

 

În cele din urmă, este ideal să ții cât mai din scurt igiena intima internă și externă, pentru a nu te confrunta cu situații nedorite. Îngrijește-te ca la carte și ține cont de toate sfaturile prezentate mai sus, pentru a sta cât mai departe de medic. 

În cazul în care simți că ceva nu este în regulă în zona vaginului, este neapărat nevoie să mergi la un consult, deoarece acesta este un organ important pentru toate femeile. Lasă-te pe mâna celor mai buni specialiști, pentru a remedia orice posibilă afecțiune în mod cât mai profesional și rapid. 

 

Surse foto: Pixabay.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre igiena intimă

  •   Care sunt săpunurile recomandate pentru spălarea zonei intime?

Trebuie evitate gelurile de duș și săpunurile cu parfum și pot fi utilizate cele foarte delicate, realizate din ingrediente naturale, care să nu aibă în alcătuire alergeni și parabeni.

  •   Care sunt pașii de igienă intimă pentru perioada menstruației?

În primul rând, schimbarea tamponului cât mai des, spălarea cu apă și săpun de 2 ori pe zi și utilizarea unor servețele umede intime de fiecare dată când mergi la baie.

  •      Se confruntă multe femei cu infecții cauzate de igiena intima deficitară?

Da, sunt foarte multe femei care au în mod frecvent acest tip de problemă. Acest lucru nu înseamnă neapărat că acestea nu se spală, ci poate, pur și simplu, au uitat să schimbe prosopul cu care se șterg după duș.

  •     Care sunt remediile pentru mirosurile neplăcute în zona intimă?

Ideal ar fi ca întâi să faci un duș, pentru a vedea dacă acestea persistă. În cazul în care nu dispar, este necesar un consult medical. Nu utiliza creme și alte remedii pe cont propriu, pentru a nu agrava situația.

  •     Curățarea zonei intime trebuie făcute doar pe exterior sau și în interior?

Nu este suficient să speli doar labiile pe exterior, deoarece cele mai multe bacterii se adună în interiorul acestora. De aceea, spălarea trebuie să fie făcută atât în exterior, cât și în interior. Cu alte cuvinte, tot ceea ce ține de vagin trebuie spălat cât mai bine și des.

 

  • Bărbații pot oferi mai puțină atenție zonei intime?

 

Nu, atât femeile, cât și bărbații trebuie să se ocupe cu foarte mare seriozitate de îngrijirea zonei inime. În caz contrar și aceștia pot suferi diferite infecții, care nu sunt tocmai plăcute.

 

  • Copiii trebuie să se îngrijească în mod diferit de această zonă?

 

 

Nu. Aceleași trucuri de îngrijire trebuie aplicate și în cazul micuților.

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *