Igiena personală – cum să ai grijă de sănătatea ta sexuală

Timp de citit: 7 minute

Te-ai întrebat vreodată ce este igiena personală? Te-ai gândit până acum de ce este ea atât de importantă în general, dar mai ales atunci când vine vorba despre relațiile intime? Ei bine, sănătatea corporală și cea sexuală trebuie menținute pentru ca tu să te bucuri de o viață activă, din toate punctele de vedere. De aceea, articolul de mai jos vine în ajutorul tău cu sfaturi utile și informații care te vor ajuta să ai grijă de igiena ta intimă!

1. Îngrijirea personală – cât de importantă este în relațiile intime

Despre igiena personală se poate vorbi la nesfârșit, pentru că acoperă mai multe ramuri ale sănătății organismului tău. Informațiile sunt foarte multe și provin din diverse surse, iar pentru o mulțime de persoane pot fi destul de confuze. Practic, regulile de igienă individuală se aplică pentru oricine, nu doar pentru cei care au o viață sexuală activă. Avantajul constă în faptul că aceste practici sunt extrem de eficiente împotriva afecțiunilor intime sau bolilor cu transmitere sexuală atunci când sunt aplicate corespunzător.

Igiena personală se poate defini ca o modalitate de a-ți proteja corpul împotriva unor afecțiuni, dar nu numai. Este soluția de a ține departe și de partenerul tău anumite probleme care pot apărea. Chiar și în cazul în care ești o persoană activă din punct de vedere sexual și ai multipli parteneri ar trebui să te focusezi pe grija față de sine. Sănătatea sexuală este foarte importantă pentru a putea duce o viață normală și cât mai liniștită. 

Igiena personală nu ține doar de curățarea corpului înainte sau după actul sexual, ci și de utilizarea unor lubrifianți și geluri în timp ce te bucuri de partenerul tău. Acestea sunt indicate pentru a ține la distanță riscul de uscăciune și de disconfort.

2. Reguli de igienă personală pentru păstrarea sănătății

Așa cum este menționat mai sus, igiena intimă nu este doar pentru cei care sunt activi din punct de vedere sexual. Ea trebuie să existe la orice vârstă, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Ține de grija de sine și de cei din jur. 

Cu siguranță te-ai întrebat pană acum care sunt obiectele de igienă personală la care poți să apelezi. Ei bine, poți găsi în farmacii sau în diferite magazine șervețele umede, spray-uri sau creme care promit că vor „împrospăta” zonele intime. Acestea nu sunt neapărat produse pe care trebuie să le eviți în totalitate, însă este necesar să știi cum să le alegi, pentru că nu sunt la fel de eficiente pentru toate tipurile de piele. Unele dintre ele au în componența sa săpunuri dure sau detergenți care pot usca și irita. 

Un alt sfat potrivit indiferent de sexul pe care îl ai este acela de a purta haine largi, atât în exteriorul casei, cât și la culcare, mai ales pe timpul verii. De ce? Pentru că bacteriile iubesc locurile transpirate, calde sau fierbinți. Aici ele prosperă. De aceea, lenjeria intimă trebuie să lase pielea să respire și aerul să intre. Poți apela la materiale precum bumbacul, care funcționează bine atât pentru femei, cât și pentru bărbați, deoarece, absoarbe umezeala. O altă variantă este cea de a renunța la lenjeria intimă atunci când mergi la somn. 

De asemenea, igiena personală înseamnă și grijă de sine în tratarea tuturor infecțiilor pe care este posibil să le ai. Orice simptome precum: mâncărimi, arsuri sau scurgeri neobișnuite trebuie să fie un semnal de alarmă și să mergi cu prima ocazie la medicul ginecolog. 

3. Igiena corporală – cum o întreții

Atât igiena intimă feminină, cât și cea masculină sunt la fel de importante. Dacă ești o persoană care are mai mulți parteneri sau care își dorește o viață sexuală cât mai diversă, ia în calcul testarea periodică pentru BTS. De cele mai multe ori, aceste infecții nu au simptome, așa că testarea este singura modalitate de a afla cu siguranță dacă există sau nu o astfel de problemă în organismul tău.

Importanța igienei personale ar trebui să fie un subiect cât mai abordat, pentru că nu este o rușine să ai grijă de corpul tău. Este necesar ca fiecare persoană să acorde o atenție cât mai mare acestui aspect. Așadar, iată câteva reguli pe care le poți urma, dacă vrei să ai grijă de tine:

    • intră la duș în fiecare zi. Este indicat să te speli cu apă caldă și săpun chiar și dacă nu simți nevoia, chiar dacă nu ai ieșit din casă sau nu ai transpirat. De asemenea, igiena personală în diferite anotimpul este puțin mai specială. Vara sau în sezonul cald, poți face duș și de două ori pe zi, însă nu trebuie să exagerezi. Apa poate schimba pH-ul pielii și pot apărea probleme dermatologice;
    • asigură-te că ai mereu mâinile curate (înainte și după masă, după ce ai mângâiat un animal, după ce ai folosit toaleta);
    • după duș, îmbracă haine curate;
    • ai grijă de igiena ta orală. Spală-te pe dinți dimineața și seara;
    • menține unghiile de la mâini și de la picioare tăiate și curate;
    • spală părul atunci când simți nevoia, însă nu în exces;
    • utilizează deodorant după fiecare duș;
    • exfoliază pielea de maxim două ori pe săptămână.

Igiena feminină este un lucru pe care se pune foarte mult accent și pe bună dreptate. Femeile sunt mult mai predispuse la infecții și afecțiuni din cauza bacteriilor. Cu toate acestea, sunt o mulțime de doamne și de domnișoare care tind să exagereze cu îngrijirea corporală, mai ales atunci când vine vorba de întreținerea zonelor vaginale după sex.

De exemplu, unele dintre ele consideră că este necesar să apeleze la dușuri bucale și să își curețe vaginul după ce au avut o relație intimă. Este o practică deloc indicată de către medici, pentru că dușul poate duce la și mai multe infecții. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că apa în exces va perturba echilibrul natural al bacteriilor benefice, care nu fac decât să protejeze vaginul. Dacă ele dispar prin spălare, cele mai puțin bune își vor face loc. După sex, vaginul trebuie lăsat în pace pentru că se curăță singur, în mod natural. Mai mult decât atât, ia în considerare faptul că un miros ușor pe care îl resimți nu înseamnă o problemă, ci poate fi cât se poate de normal. Spălăturile vaginale sunt indicate doar la sfatul medicului. 

Un alt lucru important pe care trebuie să îl iei în calcul este urinarea după sex. De multe ori, persoanele nu pot merge la toaletă imediat după și nici nu este necesar. Totuși, stai un timp alături de partenerul tău, petreceți împreună clipe frumoase și apoi încearcă să urinezi. În acest fel, bacteriile care pot intra în organism vor fi eliminate.

Sfat: atunci când te ștergi este foarte important să o faci din față în spate, pentru a opri răspândirea bacteriilor. Acest lucru se aplică în orice situație, indiferent că ai avut relații intime înainte de a merge la baie sau nu.

Femeile care știu că au pielea sensibilă, ar trebui, de asemenea, să evite absorbantele cu parfum și alți iritanți, pentru că nu vor face decât să provoace mâncărime și alte probleme de sănătate. Nu în ultimul rând, femeile gravide ar trebui să fie extra atente atunci când întrețin relații intime. Sexul nu este o problemă atunci când ești însărcinată, însă poate fi la fel de ușor să contactezi infecții dacă nu ești atentă. De aceea, trebuie să fii mult mai strictă cu regulile de bază de după – mergi la toaletă, spală-te doar în jurul zonei vaginale și bea cât mai multă apă. Nu uita să-ți încurajezi partenerul să facă la fel.

 3.2. Îngrijirea corporală la bărbați

Poate că cel mai important sfat pentru bărbați, deși el se aplică și femeilor, reprezintă spălatul pe mâini înainte de a face sex. Ia în considerare faptul că mâinile sunt pline de bacterii care pot ajunge în zonele genitale ale partenerei tale atunci când vă atingeți. Aceasta este calea sigură către infecții foarte grave. Acest obicei trebuie păstrat și după terminarea actului sexual, din aceleași considerente.

În ceea ce privește dușul de după, el ar trebui să existe. Folosirea apei călduțe și a unui gel cât mai gentil este mai mult decât suficientă. Bărbații cu prepuț ar trebui să îl tragă ușor înapoi și să se spele dedesubt, pentru a evita acumularea de bacterii și secreții. 

Urinatul este și pentru bărbați foarte important. Astfel, se recomandă să mergi la toaletă după sex, mai ales după penetrarea anală. Nu există un timp exact pentru a urina după sex, dar cu cât o faci mai devreme, cu atât mai bine. Este bine să te relaxezi și să bei apă înainte de a întreține relații intime, mai ales dacă nu simți nevoia de a urina după. Totuși dacă ți se pare imposibil imediat după, nu lăsa ore să treacă înainte de a merge la baie.

 4. Măsuri de igienă personală

 

Nu trebuie să sari din pat și să mergi la duș imediat după ce ai întreținut relații intime cu partenerul tău. Cu toate acestea este indicat să urinezi după sex. În timpul actului, bacteriile pot pătrunde în uretră, tubul care transportă urina din corp. Acest lucru poate crește riscul de infecție în organism. Avantajul principal constă în faptul că urinarea elimină microbii. Totuși, curățarea delicată după sex poate proteja bărbații și femeile de infecții, cum ar fi cele ale tractului urinar. Concentrează-te pe zonele din jurul organelor genitale și nu spăla în interior. De asemenea, poți folosi o apă călduță, dar și săpunuri blânde cu pielea, dacă nu știi că ai vreo sensibilitate. Săpunurile clasice sunt destul de dure și pot provoca iritații și uscăciune.

Este important să nu treci de la actul sexual vaginal la cel anal sau invers fără să schimbi prezervativul și fără să cureți cât mai bine penisul sau jucăriile sexuale. Mai important, nu folosi niciodată aceeași jucărie pentru jocul anal pe care ai folosit-o pentru jocul vaginal sau oral.

Igiena intimă constă în grija de propriul corp, dar nu numai. Dacă tu și partenerul sau partenera ta aveți plăcerea de a folosi jucării sexuale, trebuie să știi că și acestea trebuie curățate și întreținute. Poți apela la spray-uri sau pudre care mențin materialele nu doar curate, ci și ca noi. Igiena sexuală trebuie să fie o prioritate, mai ales în acest caz. Bacteriile, ciupercile sau virușii pot rămâne pe jucăriile sexuale o perioadă foarte mare de timp, ceea ce înseamnă că pot răspândi boli cu transmitere sexuală (BTS) chiar dacă nu au mai fost folosite de mult. De asemenea este indicat să nu împarți jucăriile tale cu alte persoane, pentru că schimbul de bacterii nu reprezintă ceva ce îți dorești. Totuși, dacă vrei să faci acest lucru este recomandată utilizarea unor prezervative. 

Viața intimă nu trebuie să fie plictisitoare, însă este important să ai grijă de propriul corp. Dacă tu și partenerul sau partenera ta simțiți nevoia de un plus de atmosferă în dormitor, ia în considerare folosirea unor stimulente sexuale, așa cum este lubrifiantul, spray-ul pentru întârzierea ejaculării, afrodisiacele sau orice ți se pare interesant. Totuși, nu uita să speli bine corpul după ce le-ai utilizat.

Așadar, ia în considerare aceste informații despre igiena personală de mai sus și bucură-te împreună cu partenerul sau partenera ta de clipe fierbinți, fără a vă preocupa de sănătatea voastră sexuală.  

Sursa foto: Unsplash.com

Categorie:
Articole Sex shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *